Afyonkarahisar'da eğitim tarihi üzerine bir inceleme (1923-1945)
On a review education in Afyonkarahisar(1923-1945)
- Tez No: 928031
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Afyon, Eğitim, Cumhuriyet Dönemi, Okul, Öğretmen, Öğrenci, Afyon, Education, Republican Period, School, Teacher, Student
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Milli Mücadele Dönemi'nde zafere giden yolda önemli bir yere sahip olan Afyon, cephe şehri olmasıyla birlikte İngiliz, Fransız ve Yunan kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. İşgal sırasında okul binaları düşman kuvvetleri tarafından kullanılarak tahrip edilmiş ve yakılmıştır. Bu gelişmeler, Afyon'da eğitim alanında sıkıntılara yol açmıştır. Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte savaşın yarattığı tahribat ve yıkımlar giderilmeye çalışılmıştır. Böylece her alanda yeniliklerin yapıldığı bir döneme girilmiştir. Bu yeniliklerden biri de Afyon'da eğitim alanında gerçekleştirilen çalışmalardır. Cumhuriyet Dönemi'nin ilk yıllarında okumayazma oranının düşük olması nedeniyle eğitim ve öğretime verilen önem artmıştır. Bu doğrultuda, herkese okuma-yazma öğretmek amacıyla bir seferberlik başlatılmıştır. Yeni ve büyük okul binaları inşa edilmiştir. Öğretmen ve öğrencilerin durumu iyileştirilmeye çalışılmıştır. Öğretmen sayısının arttırılması ve maaşlarının düzenli olarak verilmesi için çeşitli önlemler alınmıştır. Müfredat programında, öğrencilerin her alanda kendilerini geliştirmeleri için pozitif ve sosyal bilimlerin yanı sıra pratik ve teknik bilgilerin bulunduğu derslere de yer verilmiştir. Öğrencilerin yeteneklerini gösterebilmeleri için uygun ortamlar sağlanmıştır. Fakir öğrenciler tespit edilerek kıyafet, yemek ve barınma yardımları yapılmıştır. Okullarda sadece eğitim değil, aynı zamanda çeşitli sosyal aktiviteler de gerçekleştirilmiştir. Bu aktiviteler arasında gezi, müsamere, konferans, sergi, veda çayları, spor, gösteriler ve milli bayram kutlamaları yer almıştır. Bu çalışmada, 1923-1945 yılları arasında Afyon merkez ve ilçelerindeki okur-yazar oranları, okul binalarının sayısı, öğretmen ve öğrenci sayıları, sanat okulları, eğitime ayrılan bütçe ve harcamalar; süreli yayınlar, arşiv kaynakları, TBMM Zabıt Cerideleri, tetkik eserler ve diğer kaynaklar kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca, Afyon merkez ve ilçelerinde bulunan yaygın eğitim kurumları arasında Afyon Türk Ocakları, Afyon Millet Mektepleri, Eğitmen Kursları, Afyon Halkevleri ve Halkodalarının eğitimdeki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. Afyonkarahisar adı 2005'ten itibaren kullanılmaya başlandığı için, dönemin terminolojisine uygun olması açısından ilin adı bu çalışmada Afyon olarak geçmiştir.
Özet (Çeviri)
Afyon, which had an important place on the road to victory during the National Struggle, was also occupied by British, French and Greek forces, as it was a frontline city. During the occupation, school buildings were used by enemy forces and destroyed and burned. These developments caused problems in the field of education in Afyon. With the declaration of the Republic, efforts were made to eliminate the damage and destruction caused by the war. Thus, a period in which innovations were made in every field was entered. One of these innovations was the work carried out in the field of education in Afyon. Due to the low literacy rate in the early years of the Republic, the importance given to education and training increased. In this direction, a mobilization was started to teach everyone how to read and write. New and large school buildings were built. Efforts were made to improve the situation of teachers and students. Efforts were made to increase the number of teachers and to pay their salaries regularly. In the curriculum program, there were courses that included practical and technical information as well as positive and social sciences so that students could develop themselves in every field. Appropriate environments were provided for students to demonstrate their talents. Poor students were identified and provided with clothing, food and accommodation assistance. In schools, not only education but also various social activities (trips, shows, conferences, exhibitions, farewell teas, sports, shows, national holiday celebrations) were carried out. In this study, the literacy rates, the number of school buildings, teachers, students, the number of students, art schools, budgets and expenditures allocated to education in Afyon city center and districts between 1923-1945 were presented using periodicals, archive sources, TBMM Minutes, research works and other sources. In addition, the place and importance of Afyon Turkish Hearths, Afyon National Schools, Instructor Courses, Afyon Community Centers and Community Rooms, which are widespread educational institutions located in Afyon city center and districts, in education were emphasized. Since the name Afyonkarahisar started to be used in 2005, the name of the province will be used as Afyon in this study in order to be suitable for the terminology of the period.