Critical analysis of tensile strength determination methods
  1. Tez No: 7290
  2. Yazar: TÜRKER ZORLUBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. GÜNHAN PAŞAMEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Çekme dayanımı, Afyon mermeri, kritik analiz, Tensile strength, Afyon marble, critical analysis
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÇEKME DAYANIMI METODLARI KRİTİK ANALİZİ Zorlubaş, Türker Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi '.Tez~"Yöneticisi : Prof. Dr. A.Günhan Paşamehmetoğlu 49 Sayfa, Aralık 1989 ÖZET Bu tezde çekme dayanımının tayini için kullanılan direkt ve endirekt test metodları, laboratuvarda yapılan deneylerden elde edilen sonuçların analizi yapılarak ince lenmiştir. Endirekt çekme metodları Brazilian deneyi, halka deneyi, eğilme, içi boş silindir ve yumru (nokta yükleme) deneyleridir. Bu deney metodları özel olarak seçilmiş beyaz Afyon mermerlerine tatbik edilmiştir. Direkt çekme ve içi boş silindir deneylerinin tatbi katı çok zordur. Brazilian ve yumru (nokta yükleme) deney leri çekme dayanımının tayini için en pratik deneylerdir. Yumru deneyi sonuçları diğerlerine göre en düşük değeri ver miştir. ISRM tarafından tavsiye edildiği gibi D=5.5 cm ve L/D=1.0 alman Brazilian deneyleri direkt çekme deneylerine en yakın sonucu vermiştir.
Özet (Çeviri)
CRITICAL ANALYSIS OF TENSILE STRENGTH DETERMINATION METHODS Zorlubaş, Tüirker Faculty of Engineering Department of Mining Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Prof. Dr.. A.Giinhan Paşamehmetoğlu 49 Pages, December 1989 ABSTRACT In this thesis direct and indirect test methods for the determination of tensile strength were examined by analysing the results of the measurements taken in the laboratory, Indirect test methods were Brazilian test, ring test, bending (modulus of rupture), hoop-stress loading test and lump test. These test methods are applied for the selected Afyon white marble specimens. Applicaiton of direct-pull and hoop-stress loading tests are very difficult. Brazilian and lump tests (point loading) are most practical tests for the determination of tensile strength. Lump test results are the lowest accord ing to the other methods. Brazilian test with D=5.5 cm and L/D 1.0 as suggested by ISRM gives the nearest result to direct pull test.