Ortaçağ Anadolusu'nda darp edilen figürlü sikkelerin karşılıklı etkileşimleri (11.–14. yüzyıl)
Interactions of figural coins minted in Medieval Anatolia (11th-14th centuries)
- Tez No: 928048
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BANU MAHİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Ortaçağ, Anadolu, Figürlü Sikkeler, Etkileşim, İslami Sikke, Gayri İslami Sikke, Nümismatik, Anadolu Selçuklu Sikkeleri, Artuklu Sikkeleri, Danişmentli Sikkeleri, Saltuklu Sikkeleri, Mengücekli Sikkeleri, Bizans Sikkeleri, Trabzon Rum İmparatorluğu Sikkeleri, İznik İmparatorluğu Sikkeleri, Kilikya Ermeni Krallığı Sikkeleri, Medieval Anatolia, Figural Coins, Interaction, Islamic Coins, Non-Islamic Coins, Numismatics, the Coins of the Anatolian Seljuqs, the Coins of the Artuqids, the Coins of the Danishmendids, the Coins of the Saltuqids, the Coins of the Manguceqids, the Byzantine Coins, the Coins of the Empire of Trebizond, the coins of the Empire of Nicaea, the coins of the Kingdom of Cilician Armenia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 473
Özet
Bu doktora tezinde, Ortaçağ döneminde 11. – 14. Yüzyıllar arasında, Anadolu'da hüküm sürmüş olan; Anadolu Selçuklu Devleti, Artuklu, Danişmentli, Mengücekli ve Saltuklu Beylikleri ile Bizans İmparatorluğu, Trabzon Rum İmparatorluğu, İznik İmparatorluğu ve Kilikya Ermeni Krallığı sikkelerinde görülen ortak figürlü tasarımlarınkarşılıklı etkileşimleri incelenmeye çalışılmıştır. Anadolu'da Ortaçağ döneminin hareketli siyasi, ticari ve kültürel ilişkiler ortamında darp edilen sikkeler, günlük hayatta propaganda unsuru olarak yaygın şekilde kullanılmaları sebebiyle tasarımlarında karşılıklı etkileşimler oluşmuştur.Bu tezde döneme ait figürlü sikkelerin, sanat tarihi araştırma ve yazım yöntemleri kullanılarak tespit edilmesi, ikonografik açıdan tanımlanmaları ve açıklanmaları amaçlanmıştır. Dönemin kültürel etkileşim ortamı, sikkelerdeki figürlü tasvirlerin etkileşimleriyle ele alınmıştır. Tez kapsamında adı geçen devletlerin sikkelerindeki bazı tasarımlar Anadolu coğrafyasının çevresinde var olan diğer devletlerin sikkeleriyle karşılaştırılarak da değerlendirilmiştir. Ayrıca, dönemin sikkeleri üzerinde yer alan figürlü tasarımların bazılarının dönemin farklı sanat kollarında uygulanmış örnekleri de belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
During the Middle Ages between the 11th and 14th centuries, several states, empires, principalities and kingdoms like the Anatolian Seljuqs State, Artuqids, Danishmendids, Manguceqids and Saltuqids principalities, the Byzantine Empire, the Empire of Trebizond, the Empire of Nicaea and the Kingdom of Cilician Armenia, ruled in Anatolia. In this doctoral thesis, the mutual interactions of figured depictions seen on the coins of these states, principalities, empires and kingdoms have been tried to be examined. Coins minted in the dynamic political, commercial and cultural relations environment of the Middle Ages in Anatolia had mutual interactions in their designs due to their widespread use as propaganda elements in daily life. This thesis aimed to identify the coins from the period using art history research and writing methods as well as to make their iconographic definitions and explanations. Further the cultural interaction environment of the period has been discussed by revealing the interactions of the figurative depictions on the coins. Within the scope of the thesis, some designs on the coins of the mentioned states have also been evaluated by comparing them with the coins of other states around the Anatolian geography. In addition, examples of some of the figurative designs on the coins of the period, applied in different branches of art of the period, have also been tried to be determined.