Ortaokul düzeyindeki işitme kayıplı çocuklarda ve normal işiten çocuklarda okuma başarısının karşılaştırılması
Comparison of reading achievement in children with hearing loss at secondary school level and children with normal hearing
  1. Tez No: 928073
  2. Yazar: ESMA NUR YURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Sağlık Yönetimi, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme, Okuma, İşitme Kaybı, Okuduğunu Anlama, Hearing, Reading, Hearing Loss, Reading Comprehension
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, ortaokul düzeyindeki işitme kayıplı çocuklar ve normal işiten çocukların okuma becerisindeki başarılarının karşılaştırılmasıdır. Yöntemler: Çalışma, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde bulunan ortaokul düzeyindeki işitme kayıplı çocuklar ve normal işiten çocukları kapsamaktadır. Analizlerin güvenilir şekilde yapılabilmesi için ortaokul düzeyinde 60 çocuk çalışmaya dahil edilmiştir. 30 normal işitmeye sahip çocuk ,30 işitme kayıplı çocuk olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Çalışmaya katılan çocukların ebeveynlerine yapılan çalışma anlatılmış olup gerekli izinler onam formu ile alınmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla geçerlilik ve güvenirlilik çalışması Yusuf TAŞKIN ve Muhammed Eyyüp SALLABAŞ tarafından yapılan ''Okuma Başarı Testi'' kullanılmıştır. Bulgular: Okuma Başarı Testi uygulandığında işitme kayıplı ve normal işiten ortaokul düzeyindeki çocukların okuma başarısı arasında anlamlı farklar ortaya çıkmıştır. İşitme kaybına sahip çocukların okuduğunu anlama becerilerinde zorlandığı ortaya çıkmıştır (p < 0.05). İşitme engeli durumu, cinsiyet gibi değişkenlere göre okuma başarısı incelenmiştir. Sonuç: Çalışmada işitme kaybının okuma becerisi başarılarına olan etkisi incelenmiş ve sonucunda işitme kaybına sahip çocuklar ve normal işitmeye sahip çocukların okuma başarısı arasında anlamlı farklar olduğu ortaya çıkmıştır. İşitme kaybına sahip çocukların okuduğunu anlama becerilerinde zorlandığı gözlemlenmiştir. Ayrıca elde edilen bulgular başarı düzeyleri arasındaki fark ile birlikte erken dönemde yapılacak tanı ve müdahalenin çocukların akademik gelişimi üzerinde belirleyici bir etkisi olabileceğini de ortaya koymaktadır. Bu yüzden çocuklar işitme kaybı tanısı aldıktan sonra sürecin bilinçli şekilde yürütülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The main purpose of this study is to compare the succes of hearing impaired children and normally hearing children at secondary school level in reading skills. Methods: The study covers children with hearing loss at the secondary school level and children with normal hearing in special education and rehabilitation centers. In order for the analyses to be performed reliably, 60 children at the secondary school level were included in the study. two groups were formed: 30 children with normal work and 30 children with hearing loss. The parents of the children participating in the study were told about the study and the necessary permissions were obtained with the consent form. In order to collect data, the validity and reliability study 'Reading Achievement Test' conducted by Yusuf TAŞKIN and Muhammed Eyyüp SALLABAŞ was used in the research. Results: When the Reading Achievement Test was applied, significant differences emerged between the reading achievement of children with hearing loss and those at the secondary school level with normal hearing. Dec. It has been revealed that children with hearing loss have difficulty in reading comprehension skills (p < 0.05). Reading achievement was examined according to variables such as hearing impairment status and gender. Conclusion: The study examined the effect of hearing loss on reading skill Deciency and as a result, it was revealed that there are significant differences between the reading success of children with hearing loss and children with normal hearing. It has been observed that children with hearing loss have difficulty in reading comprehension skills. In addition, the findings obtained reveal that the difference between achievement levels, as well as early diagnosis and intervention, can have a Deci-sive effect on children's academic development. For this reason, after children receive a diagnosis of hearing loss, the process should be carried out consciously.