Moda sektöründe değişim, yenilik, pazarlamanın çağdaş çözümü metaverse, XR teknolojisi ve NFT
Change, innovation, metaverse the comtemporary solution to marketing in the fashion industry, XR technology and NFT
- Tez No: 928121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN BERKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Moda, Yapay Zekâ, Genişletilmiş Gerçeklik, NFT, Metaverse, Fashion, Artificial Intelligence, Augmented Reality, NFT, Metaverse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Moda sektöründe geleneksel pazarlamadan çağdaş pazarlamaya geçiş birtakım teknolojileri de beraberinde getirmektedir. Günümüz dünyasında web 3.0 teknolojisi sayesinde pazarlama kavramına deneyimsel yaklaşılabilmektedir. Özellikle pandemi döneminde birçok marka, potansiyel müşteri için deneyimsel pazarlamaya yönelmiştir. Bu durumda da çağdaş pazarlama teknolojilerinin kullanımı artmıştır. Çağdaş pazarlama teknolojileri ise: Yapay Zekâ, genişletilmiş gerçeklik, NFT ve Metaverse'dür. Yapay Zekâ, tasarımcılar için hızlı ve yenilikçi tasarım sürecini sağlamakta iken, müşteri üzerinde problemi anlama, çözme ve önerme gibi fonksiyonları gerçekleştirmektedir. Genişletilmiş gerçeklik, moda sektöründe müşterilerinin dijital deneyim ve etkileşim sağlamasını isteyen markalar için kullanılmakta olan teknoloji grubudur. NFT ürünler tasarımcılar için tasarımın sınırlarını ortadan kaldırabilmektedir. NFT'lerin hepsi kendine ait kimlik taşımaktadır ve değiştirilemezlerdir. Günümüz dünyasının dijital koleksiyonculuğudur. Moda sektöründe, müşterilerin markanın çıkardığı kıyafet NFT'yi sanal dünyada avatarında kıyafet olarak kullanabilmekte veya koleksiyon olarak saklayabilmektedir. Moda markaları defile, etkinlik, ürünlerinin pazarlaması ve satışları için Metaverse'de yer edinmeye başlamıştır. Metaverse'de şimdiye kadar 2 moda haftası düzenlenmiş, onlarca marka bu sürece dahil olmuş ve birçok moda etkinliği gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The transition from traditional to contemporary marketing in the fashion industry has been accompanied by the adoption of various advanced technologies. In the modern era, marketing strategies increasingly leverage experiential approaches, enabled by Web 3.0 technologies. This trend gained momentum during the pandemic, as many brands turned to experiential marketing to engage potential customers. Consequently, contemporary marketing practices now heavily incorporate technologies such as Artificial Intelligence (AI), Augmented Reality (AR), Non-Fungible Tokens (NFTs), and the Metaverse. Artificial Intelligence facilitates rapid and innovative design processes for fashion designers while also enhancing customer engagement by offering tailored solutions and recommendations. Augmented Reality enables fashion brands to provide immersive digital experiences and interactive services to their customers. NFTs eliminate design constraints by allowing each digital asset to possess a unique, unalterable identity, often serving as digital collectibles. In the fashion industry, NFTs allow customers to dress their virtual avatars or collect exclusive digital fashion pieces issued by brands. Furthermore, fashion brands are increasingly establishing a presence in the Metaverse to promote and sell their events, fashion shows, and products. Notably, two fashion weeks have already been held in the Metaverse, featuring participation from numerous brands and hosting various fashion events.