Kültürel miras duyarlılığının somut olmayan kültürel miras tutumuyla ilişkisi: Z kuşağı üzerine bir araştırma
The relationship between cultural heritage sensitivity and intangible cultural heritage attitude: A research on generation Z
- Tez No: 928380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK MURAT KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, SOKÜM, Duyarlılık, Tutum, Z Kuşağı, Cultural Heritage, SOKUM, Sensitivity, Attitude, Z Generation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras ve Miras Alan Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada Z kuşağı öğrencilerinin kültürel miras duyarlılıklarının somut olmayan kültürel miras tutumları ile ilişkisi incelenmiştir. Günümüzde kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusundaki tartışmaların artan bir şekilde devam etmesi bu çalışmayı önemli kılmaktadır. Bu çalışma Z kuşağının kültürel mirasa olan duyarlılığını anlamak için kritik bir katkı sunmuştur. Çalışmanın bulguları, kültürel miras bilincini artırmak ve toplumsal farkındalığı geliştirmek için özellikle eğitim politikaları ve projelerine yön vermek açısından önemli bir kaynak oluşturmuştur. Araştırma evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında, Karabük ili Safranbolu ilçesinde öğrenim gören 11121 Z kuşağı öğrencisi oluşturmuştur. Bu nicel araştırma için, kolayda örnekleme yöntemi ile yüz yüze anket tekniği kullanılarak 622 öğrenciden toplanan veriler SPSS 21 programı ile analiz edilmiştir. Safranbolu'daki Z kuşağı öğrencilerinin kültürel miras duyarlılığı ile somut olmayan kültürel mirasla tutumları arasında pozitif bir ilişki saptanmıştır. Z kuşağı öğrencilerin kültürel mirasa değer verdikleri, kültürel miras unsurlarını tanımaya, anlamaya ve korumaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Kültürel miras konusundaki duyarlılıklarının yüksek olduğu, kültür bilincine sahip oldukları, geleneksel sanatlar, evren ve doğa ile ilgili uygulamalar ve sözlü geleneklere ilgi duydukları, sosyal yaşamın korunması gerektiğine inandıkları belirlenmiştir. Somut olmayan kültürel mirasla ilgili olumlu bir tutuma sahip oldukları tespit edilmiş; kültürel miras duyarlılıklarının, somut olmayan kültürel miras tutumlarını pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Kültürel miras duyarlılığı ve somut olmayan kültürel mirasa ilişkin tutum, öğrencilerin yaş, eğitim ve gelir durumu özellikleri açısından anlamlı farklılıklar göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between Generation Z students' cultural heritage sensitivity and their intangible cultural heritage attitudes. The increasing discussions on the protection of cultural heritage and its transfer to future generations today make this study important. This study has made a critical contribution to understanding Generation Z's sensitivity to cultural heritage. The findings of the study have constituted an important resource in terms of guiding educational policies and projects, especially in order to increase cultural heritage awareness and develop social awareness. The research universe was formed by 11121 Z generation students in Safranbolu district of Karabük province in the 2023-2024 academic year. For this quantitative research, the data obtained from 622 students using the face-to-face survey technique with the easy finger method was analyzed with the SPSS 21 program. A positive relationship was found between Generation Z students' cultural heritage sensitivity in Safranbolu and their attitudes towards intangible cultural heritage. It was determined that Generation Z students value cultural heritage and try to recognize, understand and protect cultural heritage elements. It has been determined that their sensitivity to cultural heritage is high, they have cultural awareness, they are interested in traditional arts, practices related to the universe and nature, and oral traditions, and they believe that social life should be protected. It has been determined that they have a positive attitude towards intangible cultural heritage; it has been concluded that cultural heritage sensitivity positively affects intangible cultural heritage attitudes. Cultural heritage sensitivity and attitude towards intangible cultural heritage showed significant differences in terms of students' age, education and income status characteristics.