Mehmet Vecihi'nin Feryad isimli eseri (İnceleme-metin)
Mehmet Vecihi's work named Feryad (Review-text)
- Tez No: 928437
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA CİVALIOĞLU SEVİNDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Vecihi, Feryad, Servet-i Fünun, aldatma, kadın, aşk, roman, Mehmet Vecihi, Feryad, Servet-i Fünun, deception, betrayal, woman, love, novel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Servet-i Fünun Dönemi bağımsız sanatçılarından olan Mehmet Vecihi 1869-1904 yılları arasında yaşamış bir yazardır. Döneminde çokça yazdığı roman ve hikayelerine rağmen günümüzde tanınırlığı düşüktür. Bu sebepledir ki eserleri Türk edebiyatında geniş bir inceleme alanı bulamamış ve gün yüzüne çıkarılamamıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde yazarın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Sonraki bölümlerde ise Mehmet Vecihi'nin“Feryad”isimli eseri Latin harflerine aktarılmış ve incelenmiştir. Mehmet Vecihi eserlerinde seçtiği aşk, evlilik, aldatma gibi temalar sebebiyle döneminde ün kazanmış yazarlarımızdan biridir. Bu eserinde de aşk ve aldatma temaları üzerinde durmuş, bir evliliğin yıkılışını anlatmıştır. Aldatılmanın kadın ruhu üzerinde bıraktığı yıpratıcı etkiyi anlattığı romanda aynı zamanda Servet-i Fünun döneminde kadının toplumdaki yerini de okuyucuya göstermiştir. Uğradığı bir iftira sonucunda toplumun ahlaksız olarak addettiği bir kadının yaşamını sürdürme mücadelesini işlemiştir.
Özet (Çeviri)
Mehmet Vecihi, one of the independent authors of the Servet-i Fünun period, lived between 1869 and 1904. Despite his numerous novels and short stories, his recognition today remains low. As a result, his works have not received extensive scholarly attention in Turkish literature and have largely remained undiscovered. In the first section of this study, information about the author's life and works is provided. In the following sections, Mehmet Vecihi's novel Feryad has been transcribed into the Latin alphabet and analyzed. Mehmet Vecihi is among the renowned authors of his time due to the themes he explored in his works, such as love, marriage, and betrayal. In this novel, he focuses on the themes of love and betrayal, depicting the collapse of a marriage. While portraying the devastating impact of infidelity on a woman's psyche, he also presents the reader with the societal position of women during the Servet-i Fünun period. The novel explores the struggle of a woman who, after being falsely accused, is condemned as immoral by society and forced to fight for her survival.