Örgütsel insandışılaştırma ve sessiz istifa arasındaki ilişkide örgütsel bağlılığın düzenleyici rolü: Türkiye'de sağlık sektöründe bir araştırma
The moderator role of organizational commitment in the relationship between organizational dehumanization and quiet quitting: A study in the healthcare sector in Turkey
  1. Tez No: 928439
  2. Yazar: FATİH ABDULLAHOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE NAZ ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel İnsandışılaştırma, Örgütsel Bağlılık, Sessiz İstifa, Organizational Dehumanization, Organizational Commitment, Quiet Quitting
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, sağlık sektöründe çalışanların örgütsel insandışılaştırma ve sessiz istifa arasındaki ilişkide örgütsel bağlılığın düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, Türkiye'de çeşitli sağlık kuruluşlarında görev yapan 365 sağlık çalışanından oluşan bir örneklem üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler, IBM SPSS 22.0 ile analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, örgütsel insandışılaştırma ile sessiz istifa arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki, örgütsel bağlılık ile sessiz istifa arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki ve örgütsel insandışılaştırma ve sessiz istifa arasındaki ilişkide örgütsel bağlılığın düzenleyici bir rolü olduğu gözlemlenmiştir. Bu bulgular ışığında, insandışılaştırma algısı olan çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerini artıracak çalışmaların yapılması sessiz istifa davranışını azaltacağı öngörülmektedir. Çalışma sadece sağlık sektöründe yapılmış olup, diğer sektörlerde de yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the moderating role of organizational commitment in the relationship between organizational dehumanization and quiet quitting among healthcare professionals. A survey study was conducted with a sample of 365 healthcare workers from various healthcare institutions in Turkey. The collected data were analyzed using IBM SPSS 22.0. The findings of the study revealed a positive significant relationship between organizational dehumanization and quiet quitting, a negative significant relationship between organizational commitment and quiet quitting, and a moderating role of organizational commitment in the relationship between organizational dehumanization and quiet quitting. In light of these findings, it is predicted that implementing studies to increase the level of organizational commitment among employees who perceive dehumanization will reduce quiet quitting behavior. Since the study was conducted only in the healthcare sector, it is recommended to conduct similar studies in other sectors as well.