Şevli alanda istinat duvarlarının statik yükler altında değişen faktörlerinin sonlu elemanlar yöntemi ile analizi
Analysis of changing factors of retaining walls under static loads in sloped area by finite element method
- Tez No: 928466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deplasman, İstinat duvarları, Plaxis 2d, Statik yük, Displacement, Plaxis 2d, Retaining walls, Static load
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tez çalışmasında, mühendislik yapılarında önemli bir yeri olan istinat (dayanma) duvarları için, geoteknik problemlerin modellenmesinde ve analizinde yaygın olarak kullanılan sonlu elemanlar yöntemi ile çalışan PLAXIS 2D programı kullanılmıştır. Bunun yanı sıra, İde CAD Statik ve Oska yazılımları aracılığıyla istinat duvarlarının tasarım ve maliyet analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, üç farklı saha için çeşitli parametreler göz önünde bulundurularak istinat duvarları tasarlanmıştır. Çalışma Sahası-1 ve Çalışma Sahası-2 için gerçek saha verileri kullanılmış, Çalışma Sahası-3'de ise belirlenen senaryo durumlarına göre duvar ve şev tasarımları analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde, seçilen duvar tasarımlarının şev durumuna ilişkin göçme güvenlikleri, duvar deformasyonları ve farklı zemin parametrelerine göre analizleri gerçekleştirilmiştir. Tez kapsamında, şev stabilitesi ve istinat duvarlarının etkisi incelenerek oluşan deplasmanlar değerlendirilmiş, çalışma sahaları için oluşturulan zemin kesitleri kullanılarak PLAXIS 2D programından elde edilen modeller aracılığıyla zemin ve istinat duvarlarındaki deformasyonlar analiz edilmiştir. Bununla birlikte, çalışma sahalarında mevcut olan veya tasarlanan istinat duvarlarının inşaat sürecinin her aşamasında zeminde meydana gelen deformasyon ve gerilmeler detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Yapılan bu analizlere göre, elastisite modülünün, zemin-duvar etkileşiminde deformasyon kontrolü açısından kritik bir parametre olduğu ve istinat duvarlarının tasarımında dikkate alınması gerektiği görülmüştür. Elastisite modülünün artmasıyla istinat duvarlarındaki deformasyonların azaldığı, toplam gerilme üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığı, efektif gerilme üzerindeki etkisinin ise ihmal edilebilir düzeyde olduğu tespit edilmiştir. 3 metre ve 5 metre istinat duvarlarının kohezyon ve içsel sürtünme açısı değişimlerinden çok az etkilendiği ve bu değişimlerin ihmal edilebilir seviyede olduğu, 5 metre istinat duvarlarının ise kohezyon ve içsel sürtünme açısı değişimlerinden 3 metre istinat duvarına göre çok daha az etkilendiği tespit edilmiştir. 3 metre ve 5 metre duvarlarda oluşan deformasyon ve gerilmelerin sürşarj yükünün artışıyla orantılı olarak artış gösterdiği, 5 metre istinat duvarında ise yükün artışlarına karşı stabil bir davranış sergileyerek deformasyon değerlerindeki değişimlerin daha sınırlı kaldığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca, efektif gerilmenin yük arttıkça düzenli bir artış gösterdiği, aktif su basıncının ise sabit kalarak yük değişimlerinden etkilenmediği tespit edilmiştir. Şevli alanlarda istinat duvarlarının daha güvenli ve etkin bir şekilde tasarlanabilmesi için zemindeki yeraltı su seviyesinin durumu, zemine etkiyen yüklerin durumu, elastisite modülü, kohezyon ve içsel sürtünme açısı gibi parametrelerin, istinat duvarlarının performansında kritik bir rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, PLAXIS 2D software, which is widely used in modelling and analysis of geotechnical problems, has been used for retaining walls, which have an important place in engineering structures. In addition, the design and cost analyses of retaining walls were carried out using Ide CAD Static and Oska software. Within the scope of the study, retaining walls were designed considering various parameters for three different sites. For Site-1 and Site-2, real field data were used, while for Site-3, wall and slope designs were analysed according to the determined scenario conditions. In the analyses, the collapse safety of the selected wall designs with respect to the slope condition, wall deformations and different soil parameters were analysed. Within the scope of the thesis, slope stability and the effect of retaining walls were examined and the displacements were evaluated, and the deformations in the soil and retaining walls were analysed by using the models obtained from the PLAXIS 2D program using the soil sections created for the sites. In addition, the deformations and stresses occurring in the soil at each stage of the construction process of the existing or designed retaining walls in the study areas were evaluated in detail. According to these analyses, it was observed that the modulus of elasticity is a critical parameter in terms of deformation control in soil-wall interaction and should be considered in the design of retaining walls. It was determined that the deformations in the retaining walls decreased with the increase in the modulus of elasticity, there was no significant effect on the total stress, and the effect on the effective stress was negligible. It was found that 3 m and 5 m retaining walls were slightly affected by the changes in cohesion and internal friction angle and these changes were negligible, while 5 m retaining walls were much less affected by the changes in cohesion and internal friction angle compared to 3 m retaining wall. It was concluded that the deformations and stresses in the 3 m and 5 m walls increased proportionally to the increase in the surcharge load, while the 5 m retaining wall exhibited a stable behaviour against the increases in the load and the changes in the deformation values were more limited. It was also found that the effective stress showed a regular increase as the load increased, while the active water pressure remained constant and was not affected by load changes. In order to design retaining walls in sloped areas in a safer and more effective way, it is concluded that parameters such as the state of groundwater level in the soil, the state of loads acting on the soil, modulus of elasticity, cohesion and internal friction angle play a critical role in the performance of retaining walls.