Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin spor farkındalık ile akademik özgüven düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Academic self confidence of sports awareness and sports awareness of sports sciences faculty students examining the relationship between the levels
  1. Tez No: 928824
  2. Yazar: MEHMET GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor farkındalığı, Akademik özgüven, Öğrenci, Sport, Sports awareness, Academic self-confidence, Student
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu araştırmada spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin spor farkındalık ile akademik özgüven arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evreni, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde eğitim gören 850 öğrenciden oluşmaktadır. Örneklem grubu ise güç analizi kullanılarak belirlenmiş ve 2022-2023 eğitim-öğretim yılında eğitim gören 172 öğrenci olarak seçilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak demografik özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla hazırlanan kişisel bilgi formu, Spor Farkındalığı Ölçeği (Uyar, Y. 2019) ve Akademik Özgüven Ölçeği (Kalkan, A., Bakioğlu, F., Toprak, Y. 2019) kullanılmıştır. Spor farkındalığı ve akademik özgüven ilişkisinde cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Yaş değişkeni açısından ortalama puanlara bakıldığında 30 ve üzeri yaş olan grubun ve medeni durum değişkeni açısından ise evli olan grup spor farkındalığı ve akademik özgüven açısından en yüksek skorlara sahip oldukları tespit edilmiştir. Düzenli olarak spor yapma değişkeni açısından spor farkındalığı ve akademik özgüven boyutlarında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Bölüm değişkeni açısından spor farkındalığı ve akademik özgüven boyutlarında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Spor Farkındalığı ve Akademik Özgüven değişkenleri açısından Not ortalaması 3.00-3.50 olan grubun puan ortalamalarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, spor farkındalığı ve akademik özgüven ile not ortalaması değişkeni arasında anlamlı bir fark tespit edilmiş olup, cinsiyet, yaş, medeni durum, bölüm ve düzenli spor yapma değişkenleri arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Ayrıca, spor farkındalığı ile akademik özgüven arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Spor farkındalığı ve Akademik özgüven arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to reveal the relationship between sports awareness and academic self-confidence of students of the faculty of sports sciences. In this research, the general screening method, one of the quantitative research methods, was used. The population of the study consists of 850 students studying at İnönü University Faculty of Sports Sciences in the 2022-2023 Academic Year. The sample group was determined using power analysis and was selected as 172 students studying in the 2022-2023 academic year. As a data collection tool in the research, the personal information form asked to determine demographic characteristics, the Sports Awareness Scale (SFAS) Scale is a 5-point Likert type and consists of 30 items and 2 sub-dimensions, and the Academic Self-Confidence Scale (AAS) was used. The scale is a 5-point Likert type and consists of 25 items and 2 sub-dimensions. No significant difference could be detected in terms of gender in the variables of sports awareness and academic self-confidence. When the average scores were examined in terms of the age variable, it was determined that the group aged 30 and over and the married group in terms of the marital status variable had the highest scores in terms of sports awareness and academic self-confidence. In terms of the variable of doing sports regularly, no significant difference was detected in the dimensions of sports awareness and academic self-confidence. No significant difference was detected in the dimensions of sports awareness and academic self-confidence in terms of the department variable. It was determined that the average score of the group with a GPA of 3.00-3.50 was higher in terms of the variables of Sports Awareness and Academic Self-Confidence. As a result, a significant difference was detected between sports awareness and academic self-confidence and the GPA variable, but no significant difference was detected between the variables of gender, age, marital status, department and regular sports. In addition, there was a significant difference between sports awareness and academic self-confidence. difference was detected. It has been revealed that there is a positive relationship between sports awareness and academic self-confidence.