خلیج فارس در سیاست عثمانی در قرن دهم هجری(قرن 16 م)
16.yy'da Osmanlının Basra Körfezi siyaseti
  1. Tez No: 928984
  2. Yazar: ABDURRAHMAN GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMMAD BAGHER VOSOUGHİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Basra Körfezi, Basra, Al-hassa, Portekiz, Memluk, Safevi, Ottoman, Persian Gulf, Basra, Alhassa, Portugal, Mamluk, Safavid
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Farsça
  9. Üniversite: Tehran University of Art
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
Bu çalışma, Osmanlı imparatorluğunun Basra Körfezi'nin stratejik açıdan önemli bölgesine nasıl ulaştığını, Basra'da izlediği politikaları ve 16. yüzyılda Osmanlının Hint okyanusunda Portekizlilere karşı uzun süre yapılmış olana mücadelelerini anlatmaktadır. Basra Körfezi'ne yarım asır hâkim olan Osmanlı imparatorluğunun, Cezire'ye doğru genişleyen politikaları ve kutsal bölgelere üzerindeki üstünlüğü ile ilgilidir. Bu tez, Basra Körfezi'nin genel durumunu ve buradaki güç değişimlerini ve Osmanlı'nın Basra'daki genişlemesini açıklığa kavuşturmak amacıyla dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde araştırma içerikleri ve kaynakların tanıtımı (özellikle ilk defa tanıtılan Osmanlı belgeleri) yer almaktadır. İkinci bölümde, Osmanlı İmparatorluğu ile Safeviler ve Memlükler arasındaki rekabet, kuruluşundan Basra Körfezi'nin kuzey ucunda bulunan Basra limanına ulaşana kadar ki olaylar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, Basra ve Al-hasa'da Osmanlı imparatorluğunun oluşumu, Basra Körfezi'ndeki teşkilatları ve Basra'daki (1650-1500, 958-1958 H.) yerel yönetim ve Portekiz'e karşı yapılan savaşlar anlatılmaktadır. Dördüncü bölüm, Basra Körfezi'nin batı kıyısında yer alan Basra, Alhassa ve Katif'in Osmanlı döneminde ki ekonomik durumu açıklanmaktadır. Bu tezin hazırlanmasında Cumhurbaşkanlığındaki Mühimme defterlerinde ve Topkapı müzesinde bulunan Osmanlı arşiv belgeleri kullanılmıştır. Bu konuda henüz tam bir araştırma yapılmadığından, olaylar kronolojik kaynaklara ve belgelere dayalı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract Present study has explainedhow the Ottoman Empire gained access to the strategically important region of the Persian Gulf, the policies pursued in Basra, and the long-standing challenges of this state with the Portuguese during 16th-century in the Indian Ocean. The Ottoman Empire took control of the Persian Gulf over a period of half a century and was related to the expanding policies of Ottoman powertowards the island and its supremacy over the holy Shrine.In order to clarify the general state of the Persian Gulf, the change of powers in it and the way Ottoman power expanded in Basra, this thesis consisted of four chapters. The first chapter included; research contents, introduction of resources, especially the documents in Ottoman which has been introduced for the first time. Second chapter has discussed the Ottoman government's competition with the Safavids and the Mamluk, from the time of its establishment to the arrival of the Basra port in the northern tip of the Persian Gulf. In the third chapter, the formation of the Ottoman rule in Basra and Olahsa and the wars with Portugal has been described with the Ottoman organization in the Persian Gulf and the local government of Basra (1650-1500, 958-1958 AH). Fourth Chapter has mentioned the economic situation on the western coast of the Persian Gulf in the provinces of Basra, Alhassa and Qatif, during the Ottoman period. The position of the port of Basra and other parts of the western Persian Gulf in the Ottoman economy at the end of the maps and archival documents related to the topic of the thesis.While preparing this thesis, for the first time, the most important archives of the Ottoman Empire in the Presidency office and the Kampu Ball Museum were used. Till now no independent researchhad been done on this topic, therefore, this thesis has discussed the number of tragedies based on sources and documents.