Sanatta yapıbozum kavramının heykel sanatındaki çoklu anlam üzerinden değerlendirilmesi
Evaluation of the concept of deconstruction through multiple meanings sculpture art
  1. Tez No: 929113
  2. Yazar: SİNEM DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ÖZKARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belonging, Daniel Arsham, Sculpture, Art, Deconstruction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Yapıbozum kavramı birçok yöntem ve stratejilerle, toplum bilimleri ve kültür anlayışından tek bir bakış açısından ayrılır ve bütüne çoklu bakabilmeyi ifade eder. Anlamın değişkenliğinde sabit kalmanın bir anlamı olmadığını belirtir. Hiçbir şekilde periyodik bir zamanın kesinliğinin olmadığını söylemektedir. Bu tez çalışmasında, yapıbozumun sanat içerisinde kendine nasıl yer bulduğu ve sanatçıların bu anlatı dilini nasıl kullandığı incelenmektedir. Ayrıca sanatçıların, yapısöküm kavramının çoğulcu, kesinlik ve netlik belirtmeyen fikri üzerine sanatta, özellikle de“heykelde”bütün ve parça ilişkisi sorgulanmaktadır. Çalışma kapsamında Derrida'nın ortaya attığı kavramların, çağdaş sanat yapıtları üzerindeki etkisine değinilerek, çeşitli analizler yapılmıştır. Buna bağlı olarak üç bölümde ele alınan tezin birinci bölümde; Yapıbozum kavramının oluşum sürecini ve onun oluşumunu sağlayan postmodernizm, yapısalcılık ve postyapısalcılık kavramları genel çerçevede ele alınmaktadır. İkinci bölümde; Sanatta yapıbozum başlığı altında, Jacques Derrida'nın geliştirmiş olduğu“yapısökümcü”okuma yönteminin modern ve postmodern dönemde kavram olarak gelişimi incelemekte ve sanata yansıması araştırılmaktadır. Ayrıca Derrida'nın yapıbozum yönteminin çağdaş sanatta ve özelinde heykel sanatındaki etkilerine odaklanılmaktadır. Üçüncü bölümde ise araştırılan konu kapsamında kavram üzerinden yapıt üretimi ve analizi yapılmaktadır. Daniel Arsham sanat hayatı boyunca yenilikler üzerine ortaya koyduğu fikirleri uygularken yapıbozum kavramını bilinenden çok daha öteye götürmüştür. Arsham eserlerinde kurgusal bir algıyla izleyiciyi etkilemektedir. Algının anlam bakımından daha derine inme düşüncesi benimsenmektedir. Anlamın yapısal olarak parçalanması, incelenmesi ve kullanılan anlamların derinlerine inilmesini benimseyen bu çalışmada, bireysel uygulamalar aidiyet kavramı vurgusuyla ifade edilerek, heykelde çoklu anlam özelinde incelenmiştir. Aidiyet kavramı vurgusuyla; yaşanmış, şahit olunmuş olayların bireysel etkileri heykel uygulamalarıyla yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of deconstruction is separated from the understanding of social sciences and culture with a single perspective, many methods and strategies, and expresses the ability to look at the whole more than once. It states that there is no point in remaining fixed in the variability of meaning. It states that there is no certainty of periodic time in any way. This thesis examines how deconstruction finds a place in art and how artists use this narrative language. In addition, the relationship between the whole and the part in art, especially in“sculpture”, is questioned on the pluralistic, uncertain and ambiguous idea of the concept of deconstruction. Within the scope of the study, various analyses are made by touching on the effects of the concepts put forward by Derrida on contemporary works of art. Accordingly, the thesis is handled in three sections; In the first section; The formation process of the concept of deconstruction and the concepts of postmodernism, structuralism and poststructuralism that provide its formation are handled in a general framework. In the second section; Under the title of deconstruction in art, the development of the“deconstructive”reading method developed by Jacques Derrida as a concept in the modern and postmodern period is examined and its reflection on art is investigated. In addition, the effects of Derrida's deconstruction method on contemporary art and specifically on sculpture are emphasized. In the third section, the concept is examined and analyzed within the scope of the subject. While applying his ideas regarding the innovations he put forward throughout his artistic life, Daniel Arsham took the concept of deconstruction much further than what is known. Arsham affects the audience with a fictional perception in his works. The idea of going deeper in terms of meaning in terms of perception is adopted. In this study, which adopts structural fragmentation and meaning analysis and goes deeper into the meanings used, the concept of belonging is emphasized and individual applications are expressed and examined by focusing on multiple meanings in sculpture. The concept of belonging is emphasized; individual effects of experienced and witnessed events are interpreted with sculpture applications.