Kreş ve gündüz bakımevlerinin kalite açısından değerlendirilmesi, kalite düzeyi yüksek ve düşük kurumlara devam eden çocukların gelişim düzeylerinin incelenmesi
Evaluati̇on of kindergartens and day care homes in terms of quality, examination of the development levels of children attending institutions wi̇th high and low quality levels
  1. Tez No: 929404
  2. Yazar: BURÇAK ÖZONUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN ARAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel özellikler, kalite, okul öncesi eğitim, okul öncesi eğitim kurumlarında kalite, Developmental characteristics, quality, preschool education, quality in preschool educational institutions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Kreş ve Gündüz Bakımevlerinin Kalite Açısından Değerlendirilmesi, Kalite Düzeyi Yüksek ve Düşük Kurumlara Devam Eden Çocukların Gelişim Düzeylerinin İncelenmesi Araştırmada, kreş ve gündüz bakımevlerinin kalite açısından değerlendirilmesi, kalite düzeyi belirlenen okullar içinde; yüksek ve düşük kaliteli olarak tespit edilen kreş ve gündüz bakımevlerine devam eden çocukların gelişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Ankara il merkezinde bulunan 50 kreş ve gündüz bakımevi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada nitel ve nicel verilerin bir arada kullanıldığı yakınsayan paralel karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmada öğretmen- yönetici ve aile- çocuk genel bilgi formları Türkçeye uyarlama çalışması yapılan Bebek ve Küçük Çocuk Ortamı Değerlendirme ölçeği (ITERS-R3), Erken Çocukluk Ortamı Değerlendirme Ölçeği (ECERS-R), Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), yönetici ve öğretmenler için yarı yapılandırılmış görüşme formu ile veriler toplanmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında problem durum belirlenerek gerekli izin ve onaylar alınmış, öğretmen, yönetici ve ailelerle görüşülerek genel bilgiler elde edilmiştir. İkinci aşamada ise öncelikle ITERS-R 3 ölçeğinin çevirisi ve dilimize uygunluğunun test edilmesi ile uygulama kitapçığının dil geçerliği yapılmıştır. Ölçekle ilgili uzman görüşlerinin alınması ve pilot uygulamaların yapılmasından sonra uygulama aşamasına geçilmiştir. Uygulama aşamasında kurumlarda sıfır üç yaş çocuklar için Clifford vd. (1990) tarafından geliştirilen, 2017 yılında yine Clifford vd. tarafından güncellenen, bu çalışma kapsamında Türkçe'ye uyarlaması yapılan ITERS-R3“ ile sıfır üç yaş çocuklar için Harms vd. (1980) tarafından geliştirilen, Işıkoǧlu, (2007) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan ECERS-R”kullanılarak gözlemler yapılmıştır. Gözlemler sırasında sınıf içinde herhangi bir etkinliğe müdahale edilmeden çocuklar günlük rutinleri sırasında gözlemlenerek ITERS-R3 ve ECERS-R formları doldurulmuştur. ITERS-R3 ile ilgili yapılan geçerlik güvenirlik analizleri sonucunda, kapsam geçerlilik oranı .78 olarak belirlenmiştir. Çalışmanın yapılan analizlerine göre madde korelasyon değeri .030 olarak bulunmuştur. Ölçeğin korelasyon katsayısının yüksek olması ölçüt geçerliliğinin sağlandığının kanıtıdır. ITERS-R3 için Cronbach alpha değeri .60'ın üzerindedir. Yapılan analizler sonucunda ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. Gözlemlerden sonra çalışmaya katılmayı kabul eden öğretmenler ve yöneticilerle yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yüz yüze görüşmelerden elde edilen veriler, ITERS-R3 ve ECERS- R'den elde edilen verilerle bütünleştirilerek okul öncesi eğitim kurumlarının kalite düzeyleri belirlenmiştir. Yapılan anlizler sonucunda çalışmaya dahil edilen kurumlardan ITERS-R3'e göre 31 okul yüksek; 19 okul düşük kalite değerinde bulunmuştur. ECERS-R'ye göre 32 okul yüksek, 18 okulun ise düşük kalite değerinde olduğu tespit edilmiştir. Yapılan değerlendirmeden sonra çalışmanın üçüncü aşamasına geçilmiştir. Bu aşamada kurumlardaki çocukların ailelerinden onam alınarak çocukların gelişimsel değerlendirilmeleri yapılmıştır. Çocukların gelişimsel değerlendirilmesinde AGTE kullanılmıştır. Çalışmanın bu aşamasında elde edilen veriler uygun istatistiksel analizler kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan AGTE sonuçlarına göre kalite düzeyi yüksek olarak belirlenen okullara devam eden çocukların“İnce ve kaba motor gelişim'' ile ”genel gelişim" puanlarının yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Kalite düzeyi yüksek ve düşük olarak belirlenen kreş ve gündüz bakımevlerine devam eden çocukların dil ve sosyal gelişim puanlarında anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Buna rağmen yapılan analizlerde sıra ortalamalarının kalite düzeyi yüksek olan okulların lehinde olduğu izlenmiştir. Bu çalışma kaliteli okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların gelişimlerinin daha iyi olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Kindergartens and Day Care Homes in Terms of Quality, Examination of the Development Levels of Children Attending Institutions with High and Low Quality Levels In the research, it is aimed to evaluate the kindergartens and day care homes in terms of quality, to examine the development of children attending kindergartens and day care homes identified as high and low quality within the schools whose quality level is determined. The research was conducted on 50 kindergartens and day care centers located in the city center of Ankara. In the study, the convergent parallel mixed method was used, in which qualitative and quantitative data were used Decoupled. In the research, data were collected using the Infant and Young Child Environment Assessment scale (ITERS-R3), the Early Childhood Environment Assessment Scale (ECERS-R), the Ankara Development Screening Inventory (AGTE), a semi-structured interview form for administrators and teachers, which was conducted to adapt teacher-administrator and family-child general information forms into Turkish. At the first stage of the research, the problem situation was determined, the necessary permits and approvals were obtained, general information was obtained by interviewing teachers, administrators and families. In the second stage, firstly, the language validity of the application booklet was carried out by translating the ITERS-R 3 and testing its suitability for our language. After obtaining expert opinions about the scale and conducting pilot applications, the implementation phase has been started. Clifford et al. for children aged zero to three years in institutions at the application stage developed by (1990), it was again developed in 2017 by Clifford et al. the ITERS-R3, which was updated by Harms et al. for children aged zero to three years, was adapted to Turkish within the scope of this study. Observations were made using the ECERS-R developed by Işıkoğlu (1980) and adapted to Turkish by Işıkoğlu, (2007). During the observations, ITERS-R3 and ECERS-R forms were filled out by observing the children during their daily routines without interfering with any activities in the classroom. As a result of the validity and reliability analyses conducted on ITERS-R3, the scope validity rate.it is designated as 78. According to the analyses of the study, the item correlation value.it was found to be 030. The fact that the correlation coefficient of the scale is high is evidence that the validity of the criterion is ensured. The Cronbach alpha value for ITERS-R3 he is over 60. As a result of the analyses, it was determined that the scale is valid and reliable. After the observations, face-to-face interviews were conducted with the teachers and administrators who agreed to participate in the study through a semi-structured interview form. The data obtained from the face-to-face interviews were integrated with the data obtained from ITERS-R3 and ECERS- R and the quality levels of preschool educational institutions were determined. According to ITERS-R3 of the institutions included in the study, 31 schools were found to be high quality and 19 schools were found to be low quality as a result of the evaluations. According to ECERS-R, 32 schools were found to be high quality and 18 schools were found to be low quality. After the evaluation, the third stage of the study was started. At this stage, developmental evaluations of children were carried out by obtaining consent from the families of children in institutions. The AGTE was used for the developmental evaluation of children. The data obtained at this stage of the study were evaluated using appropriate statistical analyses. According to the results of the AGTE test, it has been observed that the“Fine and gross motor development' and ”general development" scores of children attending schools whose quality level is determined as high are high. There was no significant difference in the language and social development scores of children attending kindergartens and day care centers whose quality level was determined as high and low. Despite this, it has been observed in the analyses that the ranking averages are in favor of schools with a high quality level. This study shows that the development of children who attend high-quality preschool educational institutions is better.