Sosyal medyanın mahremiyetin dönüşümünde üstlendiği rol: Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin X (Twitter) ve Instagram kullanım pratikleri
The role of social media in the transformation of privacy: X (Twitter) and Instagram usage practices of Uludağ University students
- Tez No: 929445
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Mahremiyet, Twitter (X), Instagram, Kullanım Pratikleri, Social Media, Privacy, Twitter (X), Instagram, User Practices
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnsana mahsus en önemli kavramlardan biri olan mahremiyet, bilhassa son yıllarda gelişen iletişim teknolojileri ile daha fazla tartışılmaya başlanmıştır. İletişim teknolojilerinde yaşanan paradigma değişimi ile ortaya çıkan sosyal medya, kaynak/hedef anlayışını ters yüz etmiş ve milyonlarca insanın bir araya geldiği sanal ortamlar sunmuştur. Vasat düzeyde de olsa bilgisayar kullanabilen her yaştan insanın aktif olduğu sosyal medyada bireyler çeşitli ihtiyaçlarını doyuma ulaştırırken zaman zaman kendilerini teşhir de etmektedir. Bu tez, sosyal medya araçlarını en aktif kullanan yaş grubu olarak gençlerin bu mecralara yönelim amaçlarını, nasıl bir mahremiyet algısına sahip olduklarını ve sosyal medya araçlarını kullanırken“mahremiyet”konusundaki farkındalıklarının onların kullanım pratiklerini nasıl etkilediğini kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı ile açıklamayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda en popüler sosyal medya araçlarından görsel içeriklere sahip“Instagram”ve hem görsel hem de metinsel içeriklerin bulunduğu“X (Twitter)”araştırma alanı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Privacy, one of the most fundamental concepts unique to human beings, has become a subject of increasing debate, particularly in light of recent advancements in communication technologies. Social media, which emerged as a result of the paradigm shift in communication practices, has disrupted traditional source/receiver dynamics and created virtual environments that bring together millions of users. On these platforms, where individuals of all ages with basic digital literacy are active, users not only seek to satisfy various personal needs but also, at times, engage in self-exposure. This thesis aims to examine, through the lens of the Uses and Gratifications Approach, how young people, as the demographic group that uses social media most intensively engage with these platforms, what kind of privacy perceptions they hold, and how their awareness of privacy influences their usage practices. In this context, two of the most popular social media platforms have been selected for analysis: Instagram, known for its emphasis on visual content, and X (formerly Twitter), which features both visual and textual content.