Histerektomi operasyonu yapılan hastalarda intraoperatif terlipressin kullanımının kanama miktarına etkisi
The effect of the use of intraoperative terlipressin on the amount of bleeding in patients that undergo hysterectomy operation
  1. Tez No: 929566
  2. Yazar: AYŞENUR EZGİ SANCAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAZİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Histerektomi, Terlipressin, Vazopressin, İntraoperatif Kanama, Leiyomyoma, Hysterectomy, Terlipressin, Vasopressin, Intraoperative Bleeding, Leiomyoma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Gereç ve Yöntem: Kartal Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde çoğunlukla anormal uterin kanama ve leiyomyom endikasyonları ile benign nedenlerle abdominal histerektomi yapılan hastalarda intraoperatif terlipressin uygulanarak kanama miktarındaki değişimin incelendiği tek merkezli retrospektif bir çalışmadır. Çalışma Kartal Dr.Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından 28/12/2022 tarihli 2022/514/240/20 karar numarası ile onaylanmıştır. Çalışmada hastalar iki gruba ayrıldı: İntraoperatif terlipressin uygulanan hastalar (n=50) vaka grubu, herhangi bir ilaç verilmeyen hastalar (n=50) kontrol grubu olarak sınıflandırıldı. Premalign-malign patoloji sonucu olan ve düzenli antikoagülan kullanan hastalar çalışma dışı bırakıldı. İki grup arasında demografik veriler, tıbbi/obstetrik öykü, tahmini kan kaybı, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 2. saat, 6. saat ve 1. gün yapılan tam kan sayımı sonuçları, uterus volümü ve kan transfüzyon ihtiyacı karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya benign endikasyonlar nedeniyle abdominal histerektomi yapılan toplam 100 hasta dahil edildi. Çalışmamız sonucunda her iki grup arasında tahmini kanama miktarı, eritrosit süspansiyonu transfüzyon ihtiyacı, preoperatif ve postoperatif hemoglobin ve hematokrit değerlerinin değişimi, intraoperatif ve postoperatif komplikasyon oranı açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada intramyometrial terlipressin kullanımının abdominal histerektomi operasyonunda kanama miktarını azaltmadaki etkinliği ve güvenilirliği araştırıldı. Bizim çalışmamız sonucunda ulaştığımız veriler abdominal histerektomi operasyonunda terlipressin uygulanmasının kanama miktarını azaltmada etkin olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Materials and Methods: This was a single-center retrospective study examining the change in the amount of bleeding by applying intraoperative terlipressin in patients who underwent abdominal hysterectomy for benign reasons, mostly with indications of abnormal uterine bleeding and leiomyoma in obstetrics and gynecology clinic at Kartal Dr.Lütfi Kırdar City Hospital between July and December 2022. The present study approved by the Research Ethics Committee of the Kartal Dr.Lütfi Kırdar City Hospital (date: 28/12/22, number: 2022/514/240/20). The patients were divided into two groups: patients who were administered intraoperative terlipressin (n=50) were classified as the case group, and patients who were not administered any medication (n=50) were classified as the control group. Patients with premalignant-malignant pathological results and those using regular anticoagulants were excluded from the study. Demographic data, medical/obstetric history, the estimated blood loss, the results of complete blood count done on preoperative and postoperative 2nd, 6th hour and 1st day, uterine volume, and the need for blood transfusion were compared between the two groups. Results: A total of 100 patients who underwent abdominal hysterectomy for benign indications were included. There was no significant difference between the two groups in terms of the estimated blood loss, the need for transfusion, changes in pre- and postoperative haemoglobin and hematocrit values, and intra- and postoperative complication rates (p>0.05). Conclusion: The results of our study demonstrated that the application of terlipressin in abdominal hysterectomy surgery was not effective in reducing the amount of bleeding.