Stres üriner inkontinans sebebiyle Transobturator Tape ameliyatı yapılan hastaların orta dönem sonuçlarının perineal ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the midterm results of patients that have been applied Transobturator Tape operation due to stress urinary incontinence by perineal ultrasonography
  1. Tez No: 929567
  2. Yazar: MEDİNE KAHRAMAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAZİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: perineal usg, stres üriner inkontinans, transobturator tape, perineal usg, stress urinary incontinence, transobturator tape
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Stres üriner inkontinans (SÜİ) kadınlarda üriner inkontinansın en yaygın görülen tipidir. Tedavisinde en sık kullanılan cerrahi yöntem Transobturator Tape operasyonudur. Çalışmamızda stres üriner inkontinans sebebiyle TOT yapılan hastaların orta dönem sonuçları ve perineal ultrasonografi sonuçlarının değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2019 – Nisan 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde stres üriner inkontinans tanısıyla TOT operasyonu uygulanmış 53 hasta incelendi. Postoperatif değerlendirmelerinde öksürük stres test ile persiste SÜİ değerlendirildi. Öksürük stres testinde idrar kaçışı izlenen hastalar için tedavi objektif olarak başarısız kabul edildi. PGI-I anketi sonuçlarına göre operasyonun subjektif başarısı değerlendirildi. Perineal ultrasonografi ile üretra uzunluğu, mesh kalınlığı, mesh orta nokta-üretra internal orifis mesafesi, dinlenme ve valsalva esnasında puboüretral açı (alfa açısı) ve posterior üretrovezikal açı (beta açısı) ölçümleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda SÜİ tedavisinde TOT operasyonunun objektif başarı oranı %79.2, subjektif başarı oranı % 86.8 bulunmuştur. Hastalar ameliyatı başarılı olan ve olmayan şeklinde iki gruba ayrılmıştır ve demografik verilere bakıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir. Perineal ultrasonografide meshin üretraya göre proksimalde, midüretrada ya da distalde olabildiği görülmüştür. Ancak bu farklı yerleşimlerin cerrahi başarı açısından istatistiksel olarak herhangi bir fark oluşturmadığı gözlenmiştir. Her iki grupta alfa ve beta açısı hem dinlenme hem valsalva sırasında ölçülmüştür. Valsalva sırasında ölçülen alfa açısı ameliyatı başarısız olan grupta anlamlı olarak düşük saptanmıştır(p=0.011). Diğer ölçümlerde gruplar arasında anlamlı istatistiksel fark saptanmamıştır(p>0.05). Sonuç: Perineal ultrasonografinin operasyon başarısını değerlendirmede faydası gösterilememiştir. Operasyonda yerleştirilen slingin üretraya rölatif pozisyonunun operasyon başarısını etkilemediği görülmüştür. Literatürde puboüretral açı ve posterior üretrovezikal açı ölçümlerinin stres üriner inkontinans tanısında kullanımı önerilse de ameliyatın başarısını değerlendirme konusunda katkısı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Stress urinary incontinence (SUI) is the most common type of urinary incontinence in women. The most commonly used surgical method in the treatment is Transobturator Tape (TOT) operation. In our study, we aimed to evaluate the mid-term results of patients who underwent TOT operation due to stress urinary incontinence with perineal ultrasonography. Materials and Methods: In our study, 53 patients who underwent TOT operation with the diagnosis of SUI in the Health Sciences University Kartal Dr Lütfi Kırdar City Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between January 2019 and April 2022 were examined. Persistent SUI was evaluated with cough stress test in the postoperative evaluation. Treatment was considered objectively unsuccessful for patients with urine leakage in the cough stress test. The subjective success of the operation was evaluated according to the results of the PGI-I questionnaire. Urethral length, mesh thickness, mesh midpoint to urethra internal orifice distance, pubourethral angle (alpha angle) and posterior urethrovesical angle (beta angle) at rest and during valsalva were measured and recorded by perineal ultrasonography. Results: In our study, the objective success rate of TOT surgery in the treatment of SUI was 79.2%, and the subjective success rate was 86.8%.The patients were divided into two groups as successful and unsuccessful surgery, and no statistically significant difference was observed between the groups when the demographic data were examined. Perineal ultrasonography revealed that the mesh could be proximal, midurethra, or distal. However, it was observed that these different locations did not make a statistical difference in terms of surgical success. Alpha and beta angles were measured both at rest and during valsalva in both groups. The alpha angle measured during valsalva was significantly lower in the unsuccessful group(p=0.011). No statistically significant difference was found between the groups in other measurements (p>0.05). Conclusion: The benefit of perineal ultrasonography in evaluating the success of the operation has not been demonstrated. It was observed that the relative position of the sling to the urethra did not affect the success of the operation. Although the use of pubourethral angle and posterior urethrovesical angle measurements is recommended in the literature in the diagnosis of stress urinary incontinence, it has not contributed to the evaluation of the success of the surgery.