Astımlı çocuklara uygulanan derin diyafragmatik solunum (Papworth) ve buteyko nefes tekniklerinin solunum fonksiyonları, yaşam kalitesi ve astım kontrolüne etkisi
Effects of deep diaphragmatic (papworth) and buteyko techniques on respiratory functions, quality of life and asthma control in children with asthma
  1. Tez No: 930006
  2. Yazar: AYSUN AYYÜCE AKDİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ BAYIROĞLU, DOÇ. DR. ZEYNEP ŞENGÜL EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Buteyko nefes tekniği, ÇAYKÖ, Derin Diyafragmatik solunum, Yaşam kalitesi, Asthma, Buteyko breathing technique, Diaphragmatic breathing, Quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Fizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Astım, havayollarında geri dönüşümlü obstrüksiyon, aşırı duyarlılık ve kronik inflamasyon ile karakterize edilen ve çocukluk çağında en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Astım tedavisinin amacı, semptomları ve zaman zaman ortaya çıkan alevlenmeleri kontrol altına almaktır. Farmakolojik tedavilere ek olarak, semptom kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olabilecek uygulamalardan biri de nefes egzersizleridir. Bu çalışmada, astım tedavisinde farmakoterapiye ek olarak nefes egzersizlerinin etkisi incelenmiştir. Çalışmamızda, Derin Diyafragmatik ve Buteyko egzersizlerinin astım üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Çalışmamızda, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Polikliniği'nde takip edilen 12-18 yaş arası toplam 44 hasta değerlendirilmiştir. Hastalar, Grup 1 (BNT grubu, n: 8): Buteyko nefes tekniği (BNT) uygulayanlar, Grup 2 (DDS, n: 8), sadece Derin Diyafragmatik Solunum (DDS) uygulayanlar, Grup 3 (BNT+DDS, n: 8), DDS ve BNT birlikte uygulayanlar, Grup 4 (n: 20) astım kontrol grubu olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Astım kontrol grubu dışındaki katılımcılar 3 ay boyunca nefes egzersizlerini düzenli olarak uygulamıştır. Egzersiz grupları ile astım kontrol grubundaki katılımcıların, çalışmanın başında ve 3 ay sonunda Astım Kontrol Testi (AKT), Solunum Fonksiyon Testi (SFT) ve Pediatrik Astım Yaşam Kalitesi Anketi (PAQLQ/ÇAYKÖ) sonuçları değerlendirilmiştir. BNT grubunda ÇAYKÖ'nün emosyonel durum alt kategorisi hariç, diğer tüm puanlar, AKT puanı ve FEV1 değerinde anlamlı artış görülmüştür. DDS grubunda PEF değerinde anlamlı artış saptanmış ve ÇAYKÖ'nün aktivite kısıtlaması dışındaki alt kategorilerinde anlamlı iyileşme gözlemlenmiştir. BNT+DDS birlikte uygulayanlar grubunda sadece ÇAYKÖ'nün aktivite kısıtlaması alt kategorisinde anlamlı artış gözlenmiştir. Sonuç olarak, bulgular hem Buteyko hem de Diyafram solunumu tekniklerinin hastalarda astım kontrolünü ve astım ile ilgili yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermektedir. Ayrıca, bu teknikler, solunum fonksiyonu testlerinin çeşitli parametrelerinde dikkate değer gelişmeler sağlamıştır. Bu sebeple, bu solunum egzersizleri, pediatrik popülasyonlarda geleneksel astım tedavilerine tamamlayıcı müdahaleler olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Asthma is a chronic disease, most commonly seen in childhood, characterized by reversible airway obstruction, hyperresponsiveness, and chronic inflammation. The goal of asthma treatment is to control symptoms and manage exacerbations that occur intermittently. In addition to pharmacological treatments, one of the interventions that may help improve symptom control is breathing exercises. This study investigates the effect of breathing exercises as an adjunct to pharmacotherapy in asthma treatment. In our study, we aimed to examine the effects of Deep Diaphragmatic and Buteyko in addition to pharmacotherapy in asthma. In our study, a total of 44 patients aged 12–18 years, who were followed up at the Pediatric Immunology and Allergy Clinic of Ankara Bilkent City Hospital, were evaluated. The patients were divided into four groups: Group 1 (BNT group, n = 8), who practiced the Buteyko breathing technique (BNT); Group 2 (DDS group, n = 8), who practiced only Deep Diaphragmatic Breathing (DDS); Group 3 (BNT+DDS group, n = 8), who practiced both DDS and BNT together; and Group 4 (n = 20), the asthma control group. Participants, except those in the asthma control group, regularly performed breathing exercises for three months. The Asthma Control Test (ACT), Pulmonary Function Test (PFT), and Pediatric Asthma Quality of Life Questionnaire (PAQLQ) scores of the exercise groups and the asthma control group were assessed at the beginning of the study and after three months. In the BNT group, a significant increase was observed in all PAQLQ scores, except for the emotional function subcategory, as well as in ACT scores and FEV1 values. In the DDS group, a significant increase was detected in PEF values, and a notable improvement was observed in all PAQLQ subcategories except for activity limitation. In the BNT+DDS group, a significant improvement was observed only in the activity limitation subcategory of PAQLQ. In conclusion, the findings indicate that both Buteyko and Diaphragmatic breathing techniques significantly enhanced asthma control and the asthma-related quality of life in patients. Furthermore, these techniques contributed to notable improvements in several parameters of respiratory function tests. Consequently, these breathing exercises may be considered as complementary interventions to conventional asthma treatments in pediatric populations.