A Computational study of subsonic flows over a medium range cargo aircraft
Orta menzil bir kargo uçağı üzerinde sesaltı akışların sayısal olarak çalışılması
  1. Tez No: 93002
  2. Yazar: MURAT UYGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL H. TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akış Çözücü, Çözüm ağı üreticisi, Yapılı ve Yapışız Çözüm Ağlan, Türbülans Modelleri iv, Flow Solver, Grid Generator, Structured and Unstructured Grids, Turbulence Models m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz ORTA MENZİL BİR KARGO UÇAĞI ÜZERİNDE SESALTI AKIŞLARIN SAYISAL OLARAK ÇALIŞILMASI Uygun, Murat Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İsmail H. Tuncer Eylül 2000, 109 pages Bu çalışmada, orta menzil bir kargo uçağı üzerinde seşaltı viskoz ve viskozitesiz akışlar CFD-FASTRAN Navier-Stokes çözücüsü kullanılarak hesaplanmıştır. Çözüm ağlan CFD-GEOM çözüm ağı üretim yazılımı ile üretilmiştir. Yazılımların viskoz ve viskozitesiz akışlardaki yetenekleri belirlenmiştir. Çıplak-kanat ve motor-kanat modelleri ile ön çalışmalar yapılmıştır. Yapışız, yapılı, hibrid ve üst üste binen çözüm ağlan ile viskozitesiz akış çalışmalan yapılmıştır. Viskoz akışlar, çok bloklu yapılı çözüm ağlan ve üst üste binen çözüm ağlan ile Baldwin-Lomax, k-s ve k-a> türbülans modelleri kullanılarak çözülmüştür. Son olarak, uçak üzerinde viskoz ve viskozitesiz akış çözümleri ve aerodinamik yükler hesaplanmış ve sonuçlar detaylı bir şekilde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPUTATIONAL STUDY OF SUBSONIC FLOWS OVER A MEDIUM RANGE CARGO AIRCRAFT Uygun, Murat M. S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail H. Tuncer September 2000, 109 pages In this study, low subsonic viscous and inviscid flows over a medium range cargo aircraft are computed using the CFD-FASTRAN Navier-Stokes solver. Computational grids are generated using the CFD-GEOM grid generation software. The capabilities of the software package are assessed for both viscous and inviscid flows. Preliminary studies are performed on clean-wing and nacelle- wing models. Unstructured, structured, hybrid and overset grids are employed for inviscid flow computations. Viscous flows are studied with multiblock structured and overset grids. Baldwin-Lomax, k-e and k-co turbulence models are all tested in the viscous flow computations. Inviscid and viscous flow solutions and aerodynamic loads are finally computed for the full aircraft and the results are discussed in detail.