İvesi ve çukurova et koyunlarında LHX3 gen polimorfizminin araştırılması
Investigation of LHX3 gene polymorphism in awassi and cukurova meat sheep
- Tez No: 930062
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ DEVRİM ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Koyun, İvesi, ÇET, LHX3 geni, büyüme özellikleri, Sheep, Awassi, ÇET, LHX3 gene, growth traits
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyometri ve Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma, İvesi ve Çukurova Et Koyun (ÇET) ırklarında LHX3 gen polimorfizmlerinin cidago yüksekliği (cm), sağrı yüksekliği (cm), göğüs derinliği (cm), vücut uzunluğu (cm), göğüs genişliği (cm), sağrı genişliği (cm), göğüs çevresi (cm) ve canlı ağırlık (kg) gibi büyüme özellikleri üzerine olan etkisini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Çiftliği'nde 43'ü İvesi ve 52'si ÇET ırkı olmak üzere toplam 95 hayvandan kan örnekleri alınmış ve bu kan örneklerinden genomik DNA'lar izole edilmiştir. LHX3 gen lokusunun P1 bölgesi (LHX3-P1) uygun primer seti kullanılarak PZR yöntemi ile taranmıştır. Elde edilen amplikonlarda D (251 bp) ve I (280 bp) allelleri belirlenmiş ve buna göre I (insörsiyon) ve D (delesyon) allel frekansları ile II (insörsiyon/insörsiyon), DD (delesyon/delesyon) ve ID (insörsiyon/delesyon) genotip frekansları hesaplanmıştır. ÇET ırkı için I ve D allel frekansları sırasıyla 0.60 ve 0.40 olarak hesaplanırken, II, DD ve ID genotip frekansları sırasıyla 0.50, 0.15 ve 0.35 olarak hesaplanmıştır. İvesi ırkı için ise I ve D allel frekansları sırasıyla 0.23 ve 0.77 olarak hesaplanırken, II ve DD genotip frekansları sırasıyla 0.47 ve 0.53 olarak hesaplanmıştır. Her iki koyun ırkı üzerinde gerçekleştirilen ilişki analizleri sonucunda, ÇET koyunlarında LHX3-P1 gen polimorfizmi ile canlı ağırlık ve göğüs derinliği; İvesi koyunlarında ise LHX3-P1 gen polimorfizmi ile vücut uzunluğu ve sağrı genişliği özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the impact of LHX3 gene polymorphisms on growth characteristics, including withers height (cm), rump height (cm), chest depth (cm), body length (cm), chest width (cm), rump width (cm), chest circumference (cm), and live weight (kg) in Awassi and Çukurova Meat Sheep (ÇET) breeds. Blood samples were obtained from 95 animals (43 Awassi and 52 ÇET) at the Small Ruminant Breeding Farm of Çukurova University, Faculty of Agriculture, and genomic DNA was extracted from these samples. The P1 region of the LHX3 gene locus (LHX3-P1) was analysed utilising the PCR technique with a suitable primer set. In the acquired amplicons, alleles D (251 bp) and I (280 bp) were discovered. Consequently, allele frequencies (I: insertion, D: deletion) and genotype frequencies (II: insertion/insertion, DD: deletion/deletion, ID: insertion/deletion) were computed. In the ÇET breed, the allele frequencies for I and D were 0.60 and 0.40, respectively, whereas the genotype frequencies for II, DD, and ID were 0.50, 0.15, and 0.35, respectively. In the Awassi breed, the allele frequencies for I and D were 0.23 and 0.77, respectively, whereas the genotype frequencies for II and DD were 0.47 and 0.53, respectively. Association analyses conducted on both sheep breeds demonstrated statistically significant correlations between LHX3-P1 gene polymorphism and live weight and chest depth in ÇET sheep, as well as between LHX3-P1 gene polymorphism and body length and rump breadth in Awassi sheep.