Fibromiyalji tanısı konulan hastalarda borderline ve obsesif kompülsif kişilik özellikleri ile çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkiler
The relationships between borderline and obsessive-compulsive personality traits and childhood traumas in patients diagnosed with fibromyalgia
  1. Tez No: 930219
  2. Yazar: NAZAN OTLACA BESLENDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAPANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, borderline kişilik, obsesif kompulsif kişilik, çocukluk çağı travmaları, cinsel istismar, kişilik bozuklukları, Fibromyalgia, borderline personality, obsessive-compulsive personality, childhood trauma, sexual abuse, personality disorders
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, fibromiyalji tanısı konulan bireylerde borderline ve obsesif kompulsif kişilik özellikleri ile çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkileri incelemektir. Çocukluk dönemi travmalarının, bu kişilik özelliklerinin gelişiminde nasıl bir rol oynadığını ve çeşitli demografik faktörlere göre bu ilişkilerin nasıl farklılaştığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları 509 kadın ve 31 erkek olmak üzere toplam 540 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları arasında Demografik Bilgi Formu, Kişilik Organizasyonları Envanteri (KOREN), Coolidge Eksen II Tanı Envanteri (CATI+TR) ve Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği yer almaktadır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, kadınların borderline kişilik özellikleri erkeklere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Cinsel istismar düzeylerinin kadınlarda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yaş gruplarına göre genç bireylerde borderline ve obsesif kompulsif kişilik özelliklerinin daha yüksek olduğu, yaşla birlikte bu özelliklerin azaldığı gözlemlenmiştir. Çocukluk çağı travmalarının, özellikle duygusal ve cinsel istismarın, borderline ve obsesif kompulsif kişilik özellikleri üzerinde anlamlı etkileri olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between borderline and obsessive-compulsive personality traits and childhood traumas in individuals diagnosed with fibromyalgia. It seeks to uncover the role that childhood traumas play in the development of these personality traits and how these relationships vary according to different demographic factors. A correlational survey design, a quantitative research method, was employed. The study's participants consisted of a total of 540 individuals, including 509 women and 31 men. The data collection tools used in the research included the Demographic Information Form, the Personality Organizations Inventory (KOREN), the Coolidge Axis II Diagnostic Inventory (CATI+TR), and the Childhood Trauma Questionnaire. Independent samples t-tests, one-way ANOVA, correlation, and regression analyses were used for data analysis. According to the results, women scored higher on borderline personality traits compared to men. It was also found that the levels of sexual abuse were higher among women. In terms of age groups, younger individuals displayed higher levels of borderline and obsessive-compulsive personality traits, with these traits diminishing with age. Childhood traumas, particularly emotional and sexual abuse, were found to have significant effects on borderline and obsessive-compulsive personality traits.