Shear problem in dapped ends of precast concrete beams
Önüretimli betonarme kirişlerin basamaklı uçlarında kesme problemi
- Tez No: 93024
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TANKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kirişler, Basamaklı Uç, Betonarme, ûndökümlü Beton, önüretimli Beton. VI, Beams, Dapped End, Reinforced Concrete, Precast Concrete, Prefabrication. IV, IDll u ILilikJlSli.yvjiAiiii uwu jiiv.. -:.m, i w
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZ ÖNÜRETİMLİ BETONARME KİRİŞLERİN BASAMAKLI UÇLARINDA KESME PROBLEMİ Akın, Murat Yüksek Lisans., İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuğrul Tankut Mayıs 2000, 87 Sayfa Önüretimli betonarme kirişlerde basamaklı uç uygulaması oldukça yaygındır. Bu tür kirişler prefabrikasyonda genellikle arakatlı sistemlerde, çatı kaplama sistemlerinde ve vinç kirişli sistemlerde tercih edilmektedirler. Basamaklı uçlu kirişlerin kullanımı ile kirişlerin mesnet seviyesinden yukarıda olan yükseklikleri azaltılmakta böylece yatay yüklerin oluşturduğu devirme etkisi azaltılmış olmakta ve kiriş ve tüm taşıyıcı sistemin stabilitesi artırılmaktadır. Betonarme ve öngerilmeli beton elemenlarda beton enkesitindeki keskin değişikliklerin köşelerde gerilme yığılmasına neden olduğu bilinmektedir. Gerilme yığılması basamaklı uçların davranışını doğrudanetkilemekte ve taşıyıcı sistemin göçmesine kadar varabilen sonuçlara sebep olabilmektedir. Basamaklı uçlarda kesme güvenliğinin yeterli sayılabilmesi için kiriş açıklıkta eğilme kırılması oluşturacak yükler altında bile basamaklı uçlarda herhangi bir hasar oluşmaması sağlanmalıdır. Bu çalışmada birkaç farklı önüretimli ve basamaklı uçlu kiriş incelenmiştir. Türkiye'de yaygın olarak kullanılan kiriş tipleri ve donatı düzenekleri ele alınmış ve pratik tasarım ve detaylandırma açısından değerlendirilmiştir. Basamaklı uçlu kirişlerde farklı donatı düzenlerinin performanslarını ve kirişin kapasitesine etkilerini araştırmak için bir deney programı gerçekleştirilmiştir. Basamaklı uçlu kirişlerde kiriş açıklığında eğilme ile kırılmanın oluştuğu yük mertebelerinde kiriş uç bölgesinin davranışı gözlemlenmiştir. Basamaklı uçların kesme kapasiteleri incelenmiştir. Deney programı kapsamında altı adet kiriş tek yönlü statik yük altında test edilmiştir. Deney sonuçları basamaklı uçlu beton kirişler üzerine yapılan geçmiş çalışmalar dikkate alınarak belirlenen kriterlere göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHEAR PROBLEM IN DAPPED ENDS OF PRECAST CONCRETE BEAMS Akın, Murat M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuğrul Tankut May 2000, 87 Pages Dapped ends are widely used in prefabricated concrete beams. This kind beams are mainly preferred within floor systems, roof covering systems and crane beam systems. Since the dapped end reduces the height of the beam relative to the support level, overturning forces are reduced and stability of the beam and the whole system are improved. It is known that, abrupt changes in cross sectional dimensions of reinforced or prestressed concrete member lead to stress concentrations at the corners where the sectional dimensions change. Stress concentration problem affects the behaviour of dapped ends and may cause to failure of structural system. To prevent shear failure at a dapped end, it should be 111designed such that it remains undamaged when the structural system starts to fail by flexure at somewhere far from the dapped end. In this study, shear strength and behaviour of several kinds of prefabricated beams having dapped ends were investigated. Commonly used beam types and reinforcement configurations in Turkey were included in the test program and evaluated from practical design and detailing point of view. An experimental program was conducted to investigate performance of different reinforcement details and their effects on the shear strength of the dapped end of beam. The behaviour of dapped ends at the load stage that causes flexural failure at the span of the beam was observed. The capacities of dapped ends were also investigated. Six beam specimens were tested under monotonic loading. The test results were evaluated on the basis of criteria set after the review of previous studies on the strength of dapped ends.