Segmentation of targets in SAR (synthetic aperture radar) images
SAR görüntülerinde hedef bölütleme
- Tez No: 93023
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR HALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Synthetic Aperture Radar (SAR), Benek (Speckle), Hedef Dışı Nesne (Clutter), Anizotropik Difüzyon, Yılan (Snake), Aktif Sınır Modeli (Active Contour Model), Görüntü Bölütleme vı, Synthetic Aperture Radar (SAR), Speckle, Clutter, Anisotropic Diffusion, Active Contour Model, Snake, Deformable Contours, Image Segmentation, Gradient Vector Flow IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz SAR GÖRÜNTÜLERİNDE HEDEF BOLÜTLEME Akıncı, Umur Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur Halıcı Eylül 2000, 114 sayfa Bu tezde, SAR (Synthetic Aperture Radar) görünteleri için bölütleme metodlan sunulmuştur. SAR görüntülerinin özellikleri ve işleme zorluklan anlatılmıştır. SAR görüntülerindeki benekleşme yüzünden, özel filtreler uygulamak gerekir. Bu tezde, anizotropik difüzyon tekniği, görüntüden gürültü kaldırılması ve bölütleme için kullanılmıştır. Anizotropik difüzyon'un avantajları ve dezavantajları tartışılmıştır. Hedefin dış hatlarını belirlemek için, bilinen bir algoritma, aktif sınır belirleme veya yılan algoritması, klasik teori üzerinde yapılan bazı değişikliklerle kullanılmıştır. Yılan teorisini kullanarak SAR görüntüleri için bir bölütleme algoritması geliştirilmiş ve performansı SAR görüntüleri üzerinde gösterilmiştir.Sunulan iki bölütleme algoritması karşılaştırılmış, avantaj ve dezavantaj lan belirlenmiş ve ileride nasıl geliştirilebileceği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEGMENTATION OF TARGETS IN SAR IMAGES Akıncı, Umur M.S., Department of Electric and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Uğur Halıcı September 2000, 1 14 pages In this thesis, the problems on segmentation of SAR (Synthetic Aperture Radar) images are given and two segmentation methods for SAR images are proposed. Also, the properties of SAR images and processing difficulties of them are showed. Because of the speckles of the SAR images, special filters must be used. In this thesis, anisotropic diffusion filtering is used for noise removal and also for segmentation. Advantages and disadvantages of anisotropic filtering is discussed. For contour detection of targets, a well-known algorithm, active contour models or snake, is used with some modifications on the classical theory. Using snake theory, a segmentation algorithm for SAR images is developed. And, the performance of the algorithm is illustrated on SAR images. iiiComparisons of the two algorithms presented are done. Advantages and disadvantages of the algorithms are given and improvement possibilities are discussed.