An investigation of industry 4.0 and drone technologies in the humanitarian logistics: A systematic literature review
İnsani yardım lojistiğinde endüstri 4.0 ve drone teknolojilerinin incelenmesi: Sistematik literatür taraması
- Tez No: 930274
- Danışmanlar: UZMAN KWAKU ADU-AMANKWA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: insani yardım lojistiği, endüstri 4.0, dronlar, yardım faaliyetleri, içerik analizi, humanitarian logistics, industry 4.0, drones, relief operations, content analysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: University of Strathclyde
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Drone ve Endüstri 4.0 teknolojisinin insani yardım lojistiğinde artan şekilde kullanılıyor olmasına rağmen, söz konusu bu teknolojilerin kullanım gerekçeleri ve avantajlarının yanı sıra etkin bir şekilde uygulanmaları noktasında karşılaşılan zorluklar büyük ölçüde bilinmemektedir. Mevcut proje ile drone teknolojisi ve Endüstri 4.0'ın insani yardım lojistiğinde ne şekilde kullanılabileceğinin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla sistematik bir literatür taraması yapılması amaçlanmaktadır. İncelemeye PRISMA 2020 kılavuzuna uygun olarak seçilen toplam 50 çalışma dahil edilmiş olup, verilerin analizinde bibliyometrik ve nitel içerik analizinden yararlanılmıştır. Nitel içerik analizi sonuçları, Endüstri 4.0 ve drone teknolojilerinden faydalanmanın insani yardım lojistiği faaliyetlerini önemli ölçüde geliştirme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte; insani yardım lojistiğinde daha yüksek dayanıklılık, koordinasyon ve işbirliğinin yanı sıra zaman-maliyet verimliliği de dahil olmak üzere, söz konusu teknolojilerin insani yardım lojistiğindeki temel hedef ve faydaları da belirlenmiştir. Ancak, teknik sorunlar ve insan sermayesi konusundaki yetersizlikler de dahil olmak üzere, bu teknolojilerin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesinin önünde bir takım engeller de söz konusudur. Bu kapsamda, çalışma sonuçlarına bağlı olarak bir çerçeve geliştirilmiştir. Gelecekteki araştırma ve uygulamalar bakımından ortaya konan çıkarımların yanı sıra, çalışmanın sınırlılıkları ve ileriki araştırmalara yönelik öneriler de ele alınmıştır. Bu teknolojilerden yararlanmayı planlayan insani yardım sektöründeki uygulayıcılara yönelik uygulamaya dayalı çıkarımların da tartışıldığı mevcut araştırma, bu teknolojilerin insani yardım lojistiğindeki işlevine ilişkin mevcut bilgi birikimine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although drone and Industry 4.0 technology are increasingly being used in humanitarian logistics, the motives and advantages of these technologies, as well as the challenges to their effective application, remain largely unknown. The project intends to perform a systematic literature review to get a greater comprehension of how drone technology and Industry 4.0 may be used in humanitarian logistics. A total of 50 studies selected with PRISMA 2020 guidelines were included in the review, and bibliometric and qualitative content analysis were utilised to analyse data. The utilisation of Industry 4.0 and drone technologies has the potential to enhance humanitarian logistics operations significantly, according to the result of qualitative content analysis. It also identified the main objectives and benefits of these technologies in humanitarian logistics, including increased humanitarian logistics resilience, and coordination and collaboration, as well as time-cost efficiency. However, there are also barriers to successfully implementing these technologies, including technical problems and insufficient human capital. A framework was created depending on the study results. Implications for future research and practise are discussed, as well as the study's limitations and directions for further investigation. Practical implications for practitioners in the humanitarian sector who are thinking about adopting these technologies are discussed, and the research adds to the current body of information on the function of these technologies in humanitarian logistics.