Electrochemical behaviour and flotation of pyrite in the presence of dithiophosphate
Piritin ditiyofosfatlı ortamda elektrokimyasal davranımı ve flotasyonu
  1. Tez No: 93066
  2. Yazar: BURCU ÖZTAŞ (LALE)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ATALAY, PROF. DR. CAHİT HİÇYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Pirit, voltamogram, palp potansiyeli, ditiyofosfat, flotasyon VI, Pyrite, voltammogram, pulp potential, dithiophosphate, flotation IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
öz PİRİTİN DİTİYOFOSFATLI ORTAMDA ELEKTROKİMYASAL DAVRANIMI VE FLOTASYONU Öztaş (Lale), Burcu Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Ümit Atalay Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit Hiçyılmaz Mayıs 2000, 117 sayfa Sülfürlü minerallerin flotasyonunun başarısı, bu minerallerin yüzeylerinde meydana gelen elektrokimyasal yüzey reaksiyonlarının anlaşılmasına büyük oranda bağlıdır. Minerallerin durum potansiyelleri ve sistem redoks potansiyelleri gibi elektrokimyasal özellikler, sülfürlü minerallerin hem kollektörlü hem de kollektörsüz flotasyonlarını etkileyen başlıca faktörlerdir. Mineral yüzeyinde oluşan bileşiklerin oluşumu ve duraylılığı, palpın pH'sına ve elektrokimyasal potansiyeline bağlıdır. Bu tezde, mineral yüzeyinde oluşan bileşikleri ve ditiyofosfatın pirit flotasyonuna etkisini belirlemek amacıyla, değişik pH değerlerinde,belli bir potansiyel aralığında Karadeniz Bakır İşletmeleri Artvin- Murgul'dan alınan piritin, sulfidiril tipi kollektör olan ditiyofosfatla ve ditiyofosfatsız elektrokimyasal davranımı ve flotasyonu incelenmiştir. Ditiyofosfatın pirit yüzeyine soğrulması ile ilgili olarak infrared çalışmaları da yapılmıştır. Yapılan elektrokimyasal çalışmalarla, pirit yüzeyinde, hafif asidik pH'da, elementer kükürt; nötr ve bazik pH'larda ise demir hidroksit oluştuğu tespit edilmiştir. Ditiyofosfatla alınan voltamogramlar, ditiyofosfatın değişik pH'larda belli bir potansiyel aralığında mineral yüzeyinde meydana gelen redoks reaksiyonlarına hiç bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Bunun, ditiyofosfatın, asidik ve nötr pH'larda elektrokimyasal bir reaksiyona girmesinden çok mineral yüzeyine (DTP)2 halinde çökelmesinden kaynaklandığı tahmin edilmiştir. Diğer taraftan, (DTP)2 bazik çözeltide duraysız olduğu için, bu ortamda hiçbir DTP-pirit etkileşiminin meydana gelmeyeceği düşünülmüştür. Yapılan flotasyon ve infrared çalışmaları tahminleri güçlendirmiştir. Ancak, yıkama deneyleri DTP-pirit etkileşiminin sadece fiziksel ya da kimyasal soğrulma fonksiyonu olmayıp her iki mekanizmanın birleşik bir fonksiyonu olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROCHEMICAL BEHAVIOUR AND FLOTATION OF PYRITE IN THE PRESENCE OF DITHIOPHOSPHATE Öztaş (Lale), Burcu M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Ümit Atalay Co-supervisor: Prof. Dr. Cahit Hiçyılmaz May 2000, 117 pages The success of flotation of sulphide minerals depends strongly on the understanding of electrochemical surface reactions occurring on the sulphide surfaces. Electrochemical properties, such as mineral rest potentials and system redox potentials have been found to be main factors that affect both collectorless and collector-induced flotation of sulphide minerals. The formation and stability of the compounds formed on the mineral surface depend on pH and electrochemical potential of the pulp. In this thesis, the electrochemical behaviour and flotation of pyrite obtained from Black Sea Copper Works Co. Artvin-Murgul district 111was studied both in the presence and absence of dithiophosphate, a sulphydryl type of collector, in a certain potential range at different pH values in order to determine the compounds formed on the mineral surface and the effect of dithiophosphate on flotation recovery of pyrite. The infrared studies were also carried out relating to the adsorption of the dithiophosphate on the pyrite surface. By the electrochemical studies performed, it was found out that, at slightly acidic pH, elemental sulphur and at neutral and alkaline pHs, iron hydroxide would occur on the pyrite surface. The voltammograms obtained in the presence of dithiophosphate showed that there was no influence of the dithiophosphate on the redox reactions occurring on the mineral surface in a certain potential range at different pH values. It was predicted that this was due to the dithiophosphate's precipitating on the mineral surface in the form of (DTP)2 rather than undergoing an electrochemical reaction at acidic and neutral pHs. On the other hand, since (DTP)2 was unstable in alkaline solution, it was thought that no DTP-pyrite interaction would occur in basic medium. The flotation and infrared studies carried out supported the predictions. However, the washing experiments performed implied that DTP-pyrite interaction was not solely a function of either physical or chemical adsorption but a combined function of both mechanisms.