Synthesis of energetic polymers as potential rocket fuels
Potansiyel roket yakıtı olarak enerjik polimerlerin eldesi
- Tez No: 93065
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALYÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Glisidil Azid Polimeri (GAP), Modifiye Glisidil Azid Polimerleri (MGAP'lar), Poliepiklorohidrin (PECH), Polipropilenoksit (PPO), MGAP çözeltisinin asitliği. vı, Glycidyl Azide Polymer (GAP), Modified Glycidyl Azide Polymers (MGAP' s), Polyepichlorohydrine (PECH), Polypropyleneoxide (PPO), Acidity of MGAP solutions. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz POTANSİYEL ROKET YAKITI OLARAK ENERJİK POLYMERLERIN ELDESI ÖZTÜRK,Elif Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal ALYÜRÜK June, 2000, 87 pages Glisidil azid polimeri (GAP) çevre dostu, önemli bir roket yakıtıdır. Sodyum aziddeki (NaNs) azid gruplarının poliepiklorohidrindeki (PECH) klor atomları ile yer değiştirmesiyle elde edilir. Katı yakıtlardaki azid gruplannm oluşma entalpisine pozitif katkısından dolayı bu polimer oldukça enerjiktir. Bu çalışmanın amacı, PECH veya PPO (polipropilenoksit)'deki yinelenen glisidil gruplarındaki azid oranım artırarak daha enerjik polimerler sentezlemektir. Yinelenen grubunda 0.8-4.3 azid grubu içeren Modifiye Glisidil Azid Polimerleri (MGAP'lar) elde edildi. Spektroskopİk sonuçlar, Cl atomlarının bazı yinelenen gruplarda toplandığını, diğerlerine hiç bağlanmadığını göstermiştir. Ayrıca her bir PPO veya PECH yinelenen grubuna bağlanmış olan Cl atomu sayısını belirlemek için, analitik bir metod geliştirildi.PECH gibi klorlanmış polimerler DMSO çözeltisinde azidlenmiş ve oluşan ürünün analizinden azid grubu değişiminin neredeyse tamamen gerçekleştiği görülmüştür. Azid grup sayısı arttıkça renk koyulaşmakta, suda çözünürlük ve sulu MGAP çözeltisinin asilliğinde artma gözlenmiştir. MGAP'nin termal karakterizasyonu yinelenen grup başına azid grup sayısı arttıkça yanma entalpisinin (AHc) daha negatif değerler aldığını dolayısı ile oluşum entalpisi (AHf) ve spesifik impalsın arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF ENERGETIC POLYMERS AS POTENTIAL ROCKET FUELS ÖZTÜRK,Elif M. S., Department of Chemistry Supervisor Prof. Dr. Kemal ALYÜRÜK June, 2000, 87 pages Glycidyl azide polymer (GAP) is an environment friendly, important rocket fuel. It is synthesized by substitution of azide groups of sodium azide (NaN3) with chlorine atoms of polyepichlorohydrine (PECH). The polymer is quite energetic because of the fact that azide group contributes a positive heat of formation on solid propellants. The purpose of our study is to synthesize even more energetic polymers from PECH or PPO (polypropyleneoxide), by higher extent of the common glycidyl repeat units. It was found that Modified Glycidyl Azide Polymers (MGAP's) with 0.8 - 4.3 azide groups per repeat unit can be synthesized. Spectroscopic results indicate that CI atoms are gathered on some repeating units, leaving rest of the repeat units intact. Also, an analytical method was developed to indetermine number of chlorine atoms those are present per repeat unit of PPO or PECH. Like PECH, the chlorinated polymers were azidized in DMSO solution and analysis of product showed that azide group substitution occurs almost completely. The colour becomes darker, solubility in water increases and acidity of aqueous MGAP solutions increases with increasing extend of azidation. Thermochemical characterization of MGAP's showed that, as the number of azide groups increased, the heat of combustion (AHc) per repeat unit become more negative and therefore the enthalpy of formation (AHf ) and specific impulse increased.