İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin inanç eğilimlerinin psikolojik açıdan incelenmesi
Psychological examination of religious orientations of Imam Hatip High School student
  1. Tez No: 930694
  2. Yazar: SERVET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA NUR BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Psychology of Religion, Atheism, Deism, Agnosticism, Theism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ülkemizin çoğunluğu Müslüman (teist) anlayışa sahip bireylerden oluşmaktadır. Ancak son yıllarda, gençler arasında ateizm, deizm, agnostisizm gibi farklı inanç eğilimlerinin yaygınlaştığına dair yazılı ve görsel medyada çeşitli haberlerle karşılaşılmaktadır. Bu durum, özellikle dinî eğitimin yoğun olarak verildiği İmam Hatip Liseleri gençliği arasında da bu tür yönelimlerin arttığı iddialarını gündeme getirmiştir. Bu araştırmanın amacı, İmam Hatip Liselerinde eğitim gören öğrencilerin ateizm, deizm, agnostisizm, teizm ve gnostisizm gibi anlayışlara yönelimlerini tespit etmek ve bu tür akımların İmam Hatip Liselerinde arttığına dair iddiaları, Çorum ili örneği üzerinden incelemektir. Çalışma, öğrencilerin dinî ve felsefi eğilimlerini cinsiyet, yaş ve okul türü (Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Proje İmam Hatip Lisesi) temelinde değerlendirmeyi hedeflemiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde, yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Bu yöntem, öğrencilerin farklı inanç eğilimlerini derinlemesine analiz edebilmek ve kendi beyanlarına dayalı nitelikli veriler elde edebilmek amacıyla tercih edilmiştir. Katılımcılar, araştırmanın amacına uygun olarak seçilmiş ve veriler sistematik bir şekilde toplanarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde; öğrenciler arasında ateizm, deizm, agnostisizm ve gnostisizm yönelimlerinin belirgin bir şekilde gözlemlenmediği tespit edilmiştir. Katılımcıların çoğunluğunun teist anlayışı sahip olduğu, ancak bu inancın pratiğe aktarımı bağlamında, özellikle ibadet ve dua konularında eksikliklerin bulunduğu katılımcı beyanlarıyla ortaya konmuştur. Bunun yanı sıra, öğrencilerin ateizm, deizm, agnostisizm ve gnostisizm hakkında bilgi sahibi oldukları, ancak bu akımlara yönelim göstermedikleri belirlenmiştir. Proje İmam Hatip Liseleri ile diğer İmam Hatip türleri arasında bu akımlara bakış açısı açısından anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular, İmam Hatip Liselerinde farklı dinî eğilimlerin yaygınlaştığına dair iddiaların genel geçer bir gerçeklik taşımadığı, ancak öğrencilerin dinî pratiğe yönelik bazı eksiklikler taşıdığına işaret etmektedir. Anahtar Kavramlar: Din Psikolojisi, Ateizm, Deizm, Agnostisizm, Teizm
Özet (Çeviri)
The majority of our country consists of individuals with a Muslim (theist) understanding. However, in recent years, there have been various news reports in print and visual media that different belief tendencies such as atheism, deism and agnosticism have become widespread among young people. This situation has brought to the agenda the allegations that such tendencies are increasing among the youth of Imam Hatip High Schools, where religious education is intensively provided. The aim of this study is to determine the atheism, deism, agnosticism, theism and gnosticism tendencies of the students studying in Imam Hatip High Schools and to examine the claims that such trends are increasing in Imam Hatip High Schools through the example of Çorum province. The study aimed to evaluate the religious and philosophical tendencies of the students on the basis of gender, age and school type (Anatolian Imam Hatip High School and Project Imam Hatip High School). Qualitative research methods were used in this study. In the data collection process, structured interview technique was applied. This method was preferred in order to analyse the religious and philosophical tendencies of the students in depth and to obtain qualified data based on their own statements. The participants were selected in accordance with the purpose of the study and the data were collected and analysed systematically. When the data obtained were evaluated, it was determined that atheism, deism, agnosticism and gnosticism orientations were not clearly observed among the students. It has been revealed that the majority of the participants have a theistic understanding, but in the context of the transfer of this belief to practice, especially in worship and prayer, there are deficiencies in the statements of the participants. In addition, it was determined that the students had knowledge about atheism, deism, agnosticism and gnosticism, but they were not orientated towards these movements. It was concluded that there was no significant difference between Project Imam Hatip High Schools and other types of Imam Hatip High Schools in terms of the perspective on these trends. These findings indicate that the claims about the spread of different religious tendencies in Imam Hatip High Schools do not carry a generally valid reality, but that students have some deficiencies in religious practice.