Timokinonun renin-anjiyotensin-aldesteron sistemi üzerindeki etkileri
Timokinonun renin-anjiyotensin-aldesteron sistemi üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 930705
  2. Yazar: FİLİZ AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA DEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Timokinon, renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi, böbrek, in vitro, Thymoquinone, renin-Angotensin-aldosterone system, kidney, in vitro
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Aksoy F. Timokinonun Renin-Anjiyotensin-Aldesteron Sistemi Üzerindeki Etkileri Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik Biyokimyası Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2025. Bu araştırma, Nigella sativa'nın aktif bileşeni timokinon (TQ) üzerine odaklanmakta ve TQ'un böbrek RAAS sistemi üzerindeki etkilerini, doz ve zaman faktörlerine bağlı olarak incelemektedir. Çalışma, TQ'un böbrek hücrelerinde yararlı ve olası toksik etkilerinin mekanizmasını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasında, NRK-52 epiteliyal böbrek hücre hattı kullanılmıştır. TQ, çeşitli dozlarda ve sürelerde uygulanarak, RAAS sisteminde yer alan genlerin ekspresyonu incelenmiştir. Gen ekspresyonu düzeyleri tespit edilmiştir. Elde edilen verilere göre, TQ'un böbrek RAAS sistemi üzerindeki etkileri doz bağımlı olarak değişmiştir. Düşük dozlarda RAAS üzerinde güvenilir etkiler gözlemlenirken, yüksek dozda özellikle 24. ve 48. saatlerde AGT ve ACE genlerinin ekspresyonunun arttığı belirlenmiştir. Bu artış, özellikle yüksek dozda erken dönemde dikkati çekmiştir. TQ'un böbrekteki metabolizma üzerindeki etkileri, hipertansiyon tedavi ve takibinde önemli olabilecek bulgular sunmaktadır. Çalışma, gelecekte RAAS üzerine yapılacak hayvan deneyleri ve klinik çalışmalara ışık tutmakta, bitki ekstraktlarındaki aktif bileşenlerin doğru dozajlarının belirlenmesi, farmakokinetik özelliklerinin anlaşılması, olası yan etkilerinin değerlendirilmesi ve bitki-ilaç etkileşimlerinin aydınlatılması gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aksoy F. The Effects of Thymoquinone on the Renin-Ang Iotensin-Aldosterone System. Van Yuzuncu Yil University, Institute of Health Sciences, Department of Veterinary Biochemistry, M.Sc. Thesis, Van, 2025. This study try to explain on thymoquinone (TQ), the active compound of Nigella sativa, and investigates its effects on the renal renin-Ang Iotensin-aldosterone system (RAAS), considering dose and time-dependent factors. The primary objective of this research is to explore the mechanisms underlying TQ's beneficial effects as well as its potential toxic effects on renal cells. The NRK-52 epithelial renal cell line was utilized in this study. TQ was administered at various doses and time intervals, and the expression of genes involved in the RAAS pathway was assessed. Gene expression levels were quantitatively analyzed. The results indicate that the effects of TQ on the renal RAAS system are dose-dependent. At lower doses, TQ exerted reliable effects on the RAAS, whereas at higher doses, a significant upregulation of AGT and ACE gene expression was observed at both the 24-hour and 48-hour time points. Notably, this increase in gene expression was especially prominent at early time points when higher doses were administered. These Results suggest that TQ may influence renal metabolism in a manner that could be of clinical relevance for the treatment and management of hypertension. The study highlights the need for further research, particularly in animal models and clinical trials, to determine the optimal dosages of active compounds in plant extracts, elucidate their pharmacokinetic profiles, assess potential adverse effects, and clarify plant-drug interactions.