The Integration of regions to world economy via ingrreasing exports
Artan ihracatla bölgelerin dünya ekonomisine entegrasyonu
- Tez No: 93075
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDA ERAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: İhracat, Dış Ticaret, Küreselleşme, Ekonomik Küreselleşme, Eklemlenme, Bölgesel Entegrasyon iv
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz ARTAN İHRACATLA BÖLGELERİN DÜNYA EKONOMİSİNE ENTEGRASYONU Alyazıcı Gizem Master, Bölge Planlama Tez Yöneticisi : Ayda Eraydm Eylül 2000, 150 sayfa Bu çalışmanın temel amacı, 1980'li yıllar sonrasında yaşanan makro,ekonomik politika değişiklikleri ile mekansal yapılarda meydana gelen değişimleri küreselleşme süreci içerisinde dış ticaret açısından incelemektir. Bu kapsamda Türkiye ihracatın sektörel ve bölgesel kompozisyonu tanımlanmaya çalışılmıştır. 1990-1998 süreci içerisinde illerin ekonomik performansları ve Türkiye toplam ihracatı içerisindeki payları incelenmiştir. Bununla birlikte söz konusu illerin ihracat yapılan açısından dünya ekonomisine eklemlenmesi tartışılmıştır. Metropoliten alanların, bölge merkezlerinin ve sanayi odaklarının ekonomik performansları ve ihracat yapısına bağlı olarak değişen rolleri, tanımlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada varılması amaçlanan sonuç, Türkiye'de ki illerin dünya ile eklemlenmesinde ihracatın rolünü değerlendirimektir.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT THE INTEGRATION OF REGIONS TO WORLD ECONOMY VIA INCREASING EXPORTS Alyazıcı Gizem Master, Regional Planning Supervisor : Ayda Eraydın September 2000, 150 page The main purpose of this thesis study is; to analyze the changes of space with macro economic politics of Turkey after 1980's in the scope of foreign trade in globalization period. The sectoral and regional composition of Turkey's export is tried to be defined. The economic performance and the changes of the export shares of the provinces in the period of 1990-1998 are examined. Moreover, the integration of the provinces to the world economy with their export capacity is discussed. The economic performance and the changing role of the metropolitan areas, regional centers and industrial districts is defined with respect of their export performance. In this study, it is aimed to evaluate the role of export in the integration of Turkey's provinces to the global system. Key Words :Export, Foreign Trade, Globalization, Economic Globalization Integration, Regional Integration in