Spectral geometry of Riemannian manifolos: An introductory survey
Riemann uzaylarında tayf geometrisine giriş
- Tez No: 93091
- Danışmanlar: PROF. CEM TEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Laplace-Beltrami operatörü, tayf, izospektral şekil değiş tirme, nilmanifold. ıı, Laplace-Beltrami operator, spectrum, isospectrality, isospectral deformation, nilmanifold
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
oz RIEMANN UZAYLARINDA TAYF GEOMETRİSİNE GİRİŞ Başaran, Seren M.Sc, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Cem Tezer Haziran 2000, 44 sayfa Bu tezin amacı, her Riemann uzayına tabii olarak bağlı bulunan Laplace- Beltrami operatörünün geometrik manası üzerindeki yeni çalışmalara esas teşkil eden maddelerin bir dökümünü sunmaktır. İlgili diğer birkaç eserin ışığında açıkça R. Brooks'un bir sunuş makalesinin şerhinden ibaret olan bu çalışma, düz tor larda izospektralliği basit bir üslupla ele alarak başlamakta, Sunada'mn sayılar teorisinden verimli şekilde ödünç aldığı bir fikrin sergilenmesiyle devam etmekte ve Riemann nilmanifoldlarındaki izospektral şekil değiştirmeleri hususunda en yalın esasların tasviriyle son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INTRODUCTORY SURVEY OF SPECTRAL GEOMETRY OF RIEMANNIAN MANIFOLDS Başaran, Seren M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Cem Tezer June 2000, 44 pages The purpose of this thesis is to present an overview of the principal items in the recent research on the geometric portent of the Laplace-Beltrami operator which is canonically attached to a Riemannian manifold. Frankly an exploded view of an expository paper by R. Brooks supported by closely related articles, this work starts with an elementary treatement of the isospectrality of flat tori to go on an exposition of Sunada's seminal adaptation of a number theoretical idea and ends with a description of the barest essentials of isospectral deformations on Riemannian manifolds.