Enantiomeric resolution of racemic secondary N-methyl-2-pyrrolyl carbinols by candida cylindracea lipase (CCL)
Rasemik ikincil N-metil-2-pirolil karbinollerin candida cylindracea lipaz (CCL) ile enantiomerik ayrıştırılması
  1. Tez No: 93092
  2. Yazar: ESRA BAŞYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR TANYELİ, PROF. DR. METİN BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: N-metil-2-pirolil karbinol, enzimatik ayrıştırma, Candida Cylindracea Lipaz (CCL). vı, N-methyl-2-pyrrolyl carbinols, enzymatic resolution, Candida Cylindracea Lipase (CCL). IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz RASEMİK İKİNCİL N-METİL-2-PİROLİL KARBİNOLLERİN CANDIDA CYLINDRACEA LİPAZ (CCL) İLE ENANTİOMERİK AYRIŞTIRILMASI BAŞYİĞİT, ESRA Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli Yardımcı Danışman: Prof. Dr. Metin Balcı Ocak 2000, 74 Sayfa Enantiomerce saf ikincil alkoller, organik kimya alanında hem analitik, hem de sentetik uygulamalarda kullanılan yararlı kiral yardımcılardır. Rasemik ikincil alkollerin enzim katalizörlüğünde aynştınlmaları organik kimya çalışmalarında kullanılan önemli yöntemlerden biridir. ^F(£ YteKÖĞlCTİM KUM»Bu çalışmanın ilk kısmında, başlangıç maddesi olan N-metil-pirol-2- karboksaldehit, etiliyodür, bromobenzen, tersiyer bütilklorid ve alilbromür ile Grignard tepkimesine sokulmuş, ve rasemik N-metil-2-pirolil karbinoller elde edilmiştir. Daha sonra bu rasemik alkollerin enantioseçici yöntemle aynştınlmaları, kolaylıkla temin edilebilmesi ve geniş substrat seçici özelliği nedeniyle en çok kullanılan lipazlardan biri olan, Candida Cylindracea Lipaz ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENANTIOMERIC RESOLUTION OF RACEMIC SECONDARY N-METHYL-2-PYRROLYL CARBINOLS BY CANDIDA CYLINDRACEA LIPASE (CCL) BAŞYİ?İT, ESRA M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli Co-Supervisor: Prof. Dr. Metin Balcı January 2000, 74 Pages Enantiomerically pure secondary alcohols are useful chiral auxiliaries in organic chemistry both for analytical and synthetic applications. The preparation of enantiomerically pure secondary alcohols by enzyme catalyzed kinetic resolution of racemic secondary alcohols has become an important method in organic synthesis. mIn the first part of this study, racemic N-methyl-2-pyrrolyl carbinols were synthesized by the Grignard reaction of N-methyl-2-pyrrolecarboxaldehyde with ethyliodide, bromobenzene, tert-butylchloride, and allylbromide. In the second part, the enantioselective separation of the resultant racemic N- methyl-2-pyrrolyl carbinols were performed by using Candida Cylindracea Lipase (CCL), which is one of the most widely used commercially available lipases because of its low costs and broad substrate specificity.