Dahiliye servisinde yatan 65 yaş üstü hastalarda pratik malnütrisyon, kas ve fonksiyon kaybı tespitinin mortalite ile ilişkisi
The relationship between practical detection of malnutrition, muscle and functional loss with mortality in hospitalized patients over 65 years in the internal medicine ward
- Tez No: 931172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YÜRÜYEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, İç Hastalıkları, Geriatrics, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Sarkopeni, MUST skoru, SARC-F skoru, Mortalite, Malnutrition, Sarcopenia, MUST score, SARC-F score, Mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Dünya genelinde yaşlı nüfusun artması, bu yaş grubunda sık görülen ve ciddi sonuçlara yol açan malnütrisyon ve sarkopeni gibi sağlık sorunları ön plana çıkarmaktadır. Malnütrisyon, yaşlı bireylerde yetersiz enerji ve besin alımına bağlı olarak gelişen ve fiziksel, metabolik ve bağışıklık sistemlerini olumsuz etkileyen bir durumdur. Benzer şekilde, sarkopeni, yaşa bağlı olarak kas kütlesi, gücü ve fonksiyonel kapasitedeki azalmayı ifade eden bir sendromdur. Bu iki durumu erken dönemde tespit etmek, uygun müdahaleleri yapabilmek ve mortaliteyi azaltmak açısından son derece önemlidir. Bu çalışmanın amacı, 65 yaş ve üzeri bireylerde MUST skoru ile malnütrisyon ve SARC-F skoru ile sarkopeninin mortalite ile olan ilişkisini değerlendirmektir. Kliniklerde kolaylıkla uygulanabilen bu testlerin yaygın kullanımı, yaşlı bireylerde malnütrisyon ve sarkopeninin erken tanısını sağlayarak, mortalite riskini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Gereç ve Yöntem: Çalışma Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nde 01.12.2023-01.03.2024 tarihleri arasında yatışı olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 65 yaş ve üstü hastalarda prospektif olarak yapıldı. Hastalara yatışının ilk 24-48 saatinde malnütrisyon basit tarama aracı olan MUST skoru formu ve sarkopeni tarama testi olan SARC-F tarama testi kullanıldı. MUST skoru formundan 2 ve üzeri alan hastalar malnütrisyon açısından riskli ve SARC-F tarama testinde 4 ve üzeri alan hastalar sarkopeni açısından riskli kabul edildi. MUST ve SARC-F skorlarından riskli olanlar ile riskli olmayanların yatışından altı ay sonraki mortalite ile ilişkisi Cox Regresyon Analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya %47.02'si (n=150) erkek, %52.98'i (n=169) kadın olmak üzere toplam 319 kişi alındı. MUST Malnütrisyon riski yüksek olan hastaların %21,94 (n=70) olarak saptandı. SARC-F Sarkopeni riski olan hastaların %45,77 (n=146) olarak saptandı. Hastaların sağ kalımlarına bakıldığında yatışı sırasında yapılan analizde %22,88 (n=73) vefat ettiği ve altı ay sonrasında yapılan sağkalımda ise hastaların %41,69 (n=133) vefat ettiği saptandı. Malnütrisyon riski bulunan hastaların 35'i (%50) hastanede yatış sırasında, 60'ı (%85.7) ise 6 aylık takip sürecinde yaşamını yitirmiştir. Sağkalım analizi sonuçlarına göre, MUST skoru ile belirlenen malnütrisyon riski yüksek olan bireylerde, malnütrisyon riski olmayanlara kıyasla hastane içi mortalite riski 2.6 kat, 6 aylık mortalite riski ise 2.2 kat daha yüksek bulunmuştur. Sarkopeni riski bulunan hastaların 54'ünde (%37) hastanede yatış sırasında, 93'ünde (%63.7) ise 6 aylık takip sürecinde yaşamını yitirmiştir. Sağkalım analizi sonuçlarına göre, SARC-F skoru ile belirlenen sarkopeni riski yüksek olan bireylerde, sarkopeni riski olmayanlara kıyasla hastane içi mortalite 2.9 kat, 6 aylık mortalite riski ise 2.3 kat daha yüksek bulunmuştur. Çalışmaya dahil edilen 319 hastanın 69'unda (%22) hem yüksek malnütrisyon hem de yüksek sarkopeni riski tespit edilmiştir. Riski bulunan hastaların 35'inde (%50) hastanede yatış sırasında, 60'ünde (%87) ise 6 aylık takip sürecinde yaşamını yitirmiştir. Sağkalım analizi sonuçlarına göre, SARC-F skoru ve MUST skoru ile belirlenen riski yüksek olan bireylerde, diğer hastalara kıyasla hastane içi mortalite 3.7 kat, 6 aylık mortalite riski ise 2.9 kat daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular, malnütrisyon ve sarkopeninin mortalite üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu göstermektedir. Çalışmamızda, hızlı ve pratik bir şekilde uygulanabilen MUST ve SARC-F skorlarının, malnütrisyon ve sarkopeni açısından riskli hastaları erken dönemde tespit etmede etkili olduğunu görülmektedir. MUST ve SARC-F skorlarının, hastaların yatış sürecinde rutin olarak kullanılması, riskli bireylerin erken dönemde belirlenmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını kolaylaştırabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The increasing elderly population worldwide has brought health issues such as malnutrition and sarcopenia, which are common in this age group and can lead to severe consequences, into focus. Malnutrition is a condition that develops due to inadequate energy and nutrient intake in older individuals, negatively affecting physical, metabolic, and immune systems. Similarly, sarcopenia is a syndrome characterized by age-related declines in muscle mass, strength, and functional capacity. Early detection of these conditions is crucial for implementing appropriate interventions and reducing mortality. This study aims to evaluate the relationship between malnutrition, assessed using the Malnutrition Universal Screening Tool (MUST), and sarcopenia, assessed using the SARC-F score, with mortality in individuals aged 65 and older. The widespread use of these easily applicable clinical tests has significant potential to facilitate the early diagnosis of malnutrition and sarcopenia in older individuals, thereby reducing mortality risk and improving quality of life. Materials and Methods: The study was conducted prospectively in the Internal Medicine Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between December 1, 2023, and March 1, 2024, on hospitalized patients aged 65 and older who agreed to participate. Within the first 24-48 hours of hospitalization, patients were assessed for malnutrition using the Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) and for sarcopenia using the SARC-F screening test. Patients with a MUST score of 2 or higher were considered at risk for malnutrition, while those with a SARC-F score of 4 or higher were classified as at risk for sarcopenia. The relationship between mortality six months after discharge and the risk status determined by MUST and SARC-F scores was evaluated using Cox Regression Analysis. Findings: A total of 319 individuals were included in the study, of whom 47.02% (n=150) were male and 52.98% (n=169) were female. The proportion of patients identified as having a high MUST malnutrition risk was 21.94% (n=70). The proportion of patients identified as having a high SARC-F sarcopenia risk was 45.77% (n=146). Survival analysis showed that 22.88% (n=73) of patients died during hospitalization, while 41.69% (n=133) had died by the six-month follow-up. Among patients with malnutrition risk, 35 (50%) died during hospitalization, and 60 (85.7%) died within six months of follow-up. According to survival analysis results, individuals with a high malnutrition risk, as determined by the MUST score, had a 2.6 times higher risk of in-hospital mortality and a 2.2 times higher risk of six-month mortality compared to those without malnutrition risk. Among patients with sarcopenia risk, 54 (37%) died during hospitalization, while 93 (63.7%) died within six months of follow-up. Survival analysis indicated that individuals with a high sarcopenia risk, as determined by the SARC-F score, had a 2.9 times higher in-hospital mortality risk and a 2.3 times higher six-month mortality risk compared to those without sarcopenia risk. Of the 319 patients included in the study, 69 (22%) were identified as having both high malnutrition and high sarcopenia risk. Among these high-risk patients, 35 (50%) died during hospitalization, and 60 (87%) died within six months of follow-up. Survival analysis showed that individuals identified as high risk based on both the SARC-F and MUST scores had a 3.7 times higher in-hospital mortality risk and a 2.9 times higher six-month mortality risk compared to other patients. Result: The findings of this study demonstrate that malnutrition and sarcopenia have a significant impact on mortality. Our results suggest that the MUST and SARC-F scores, which are quick and practical to apply, are effective in the early identification of patients at risk for malnutrition and sarcopenia. Routine use of MUST and SARC-F scores during hospitalization may facilitate the early detection of high-risk individuals and enable timely interventions to improve patient outcomes.