Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde kanlı dışkılaması olan hastaların geriye dönük değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with hematochezia in the Neonatal Intensive Care Unit
- Tez No: 931176
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA BARSAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, kanlı dışkılama, nekrotizan enterokolit, besin protein alerjisi, izole rektal kanama, Neonate, hematochezia, necrotizing enterocolitis, food protein allergy, isolated rectal bleeding
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Yenidoğanda kanlı dışkılama, farklı etiyolojilere sahip önemli bir klinik bulgudur. Bu retrospektif çalışmada 2019-2024 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi YYBÜ'de kanlı dışkılama sıklığı, nedenleri ve klinik seyirleri analiz edilmiştir. Bu sürede 2562 yenidoğan takip edilmiş, 107'sinde kanlı dışkılama tespit edilmiştir. Çeşitli nedenlerle 18 bebek dışlanarak 89 hasta değerlendirilmiştir. Hastalar etyolojilerine göre Sepsis-NEK grubu (n=25), Ig E aracılı olmayan Besin Protein Allerjisi (non-IgE BPA) grubu (n=18), İdiopatik Geçici Kolit (İGK) grubu (n=46) olarak üç gruba ayrılmıştır. Sepsis-NEK grubu, en düşük doğum ağırlığına (2065,4±733,1 g) ve 5. dakika Apgar skoruna (ortanca 8, p=0,028) sahiptir. Ayrıca, bu grupta intrauterin büyüme kısıtlılığı (IUBK) sıklığı %48 ile en yüksek orandır. Absolü eozinofil sayısı ve Eozinofil yüzdesi non-IgE BPA grubunda diğer iki gruba göre anlamlı yüksektir. Gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamakla birlikte, non IgE BPA grubundaki yüksek idrar yolu enfeksiyonu (İYE) oranı dikkat çekicidir. Sepsis-NEK grubundaki tüm hastalara antibiyotik başlanırken, non-IgE BPA ve İGK gruplarında antibiyotik kullanım oranları sırasıyla %44,4 ve %43,5 olarak bulunmuştur. Son yıllarda yapılan çalışmalar hem tekrarlayan İYE hem de non-IgE BPA ile disbiosis arasındaki ilişkiye dikkat çekmektedir. Bu durum, çalışmamızda non-IgE BPA grubunda İYE sıklığının neden yüksek olduğunu açıklayabilecek olası bir mekanizmadır. Sepsis-NEK grubundaki hastaların %96'sının ilk değerlendirmede aldığı tanı ile nihai tanısı aynı iken bu oranlar non-IgE BPA ve İGK gruplarında sırasıyla %61,1 ve %64,4'tür. Tanı farkı olan hastalar daha düşük gestasyon haftasına ve doğum ağırlığına sahiptir. Ayrıca tanı anında beyaz küre sayıları daha yüksektir. Bu bulgular, yenidoğanlarda kanlı gaitanın yönetiminde etiyolojik ayrımın prematürite, doğum ağırlığı ve inflamatuvar belirteçlerden etkilendiğini göstermektedir. Tanısal süreçlerin optimize edilmesi ve bağırsak mikrobiyotasının rolünün daha iyi anlaşılması, hasta yönetimini iyileştirmek açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Hematochezia in neonates is a significant clinical finding with various etiologies. This retrospective study analyzed the frequency, causes, and clinical outcomes of hematochezia in 89 neonates admitted to the NICU of Eskişehir Osmangazi University between 2019 and 2024. Patients were categorized into three groups: Sepsis-NEC (n=25), Non-IgE-Mediated Food Protein Allergy (non-IgE FPA) (n=18), and Idiopathic Transient Colitis (ITC) (n=46). The Sepsis-NEC group had the lowest birth weight (2065.4±733.1 g) and 5th-minute Apgar score (median 8, p=0.028), with the highest intrauterine growth restriction (IUGR) rate (48%). Absolute eosinophil count and percentage were significantly higher in the non-IgE FPA group. Although not statistically significant, urinary tract infection (UTI) was notably frequent in this group. While all Sepsis-NEC patients received antibiotics, usage rates in non-IgE FPA and ITC groups were 44.4% and 43.5%, respectively. Recent studies suggest a link between recurrent UTI, non-IgE FPA, and dysbiosis, which may explain the high UTI prevalence in the non-IgE FPA group. Diagnostic accuracy was highest in the Sepsis-NEC group (96%), compared to non-IgE FPA (61.1%) and ITC (64.4%). Patients with diagnostic discrepancies had lower gestational age, birth weight, and higher white blood cell counts at diagnosis. These findings highlight the impact of prematurity, birth weight, and inflammatory markers on the differential diagnosis of neonatal hematochezia. Optimizing diagnostic processes and understanding gut microbiota's role are essential for improved patient management.