Karahanlı Türkçesi söz varlığında ad yapım eklerinin eş dizimliliği
Collocation of denominal formatives in the vocabulary of Karahanli Turkish
  1. Tez No: 931175
  2. Yazar: KUTLAY REYYAN KESİMLİ ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA LEVENT YENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Türk Dili, Eski Türk Dili, Karahanlı Türkçesi, Söz Varlığı, Ad Yapım Ekleri, Eş Dizimlilik, New Turkish Language, Old Turkish Language, Karakhanid Turkish, Vocabulary, Noun Derivational Suffixes, Collocation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 365
Özet
Bu çalışmada Karahanlı Türkçesi ile meydana getirilen eserlerde söz yapımı yollarından addan ad yapım ekleri çalışılmıştır. Çalışma yapılırken dönem eserleri“Kutadgu Bilig”,“Dîvânu Lugâti't Türk”,“Atebetü'l Hakayık”,“Karahanlı Türkçesi Satır Altı Kur'an Tercümesi Türk ve İslam Eserleri Müzesi No 73”ve“Karahanlı Türkçesi Satır Altı Kur'an Tercümesi Rylands Nüshası”kullanılmış ve bu eserlerde geçen sözcükler incelenmiştir. Çalışmada; bu metinlerde bulunan addan türemiş ad tabanları tespit edilmiş, bu tabanlar kavram alanlarına göre sınıflandırılmıştır. Çalışma giriş bölümü ile birlikte beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; Karahanlı Türkçesi ile ilgili bilgiler sunulmuş dönem eserleri üzerine yapılmış başlıca çalışmalar kısaca tanıtılmıştır. Çalışmanın esas bölümü olan üçüncü kısımda ise dönem eserlerinde kullanılan ad yapım ekleri, eklendikleri sözcük tabanlarının kavram alanları ele alınmıştır. Sonuç ve Öneriler bölümünde veriler ve bulgular açıklanmış ve tablolar halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study noun formation suffixes from nouns were studied as a method of word formation in works created in Karahanli Turkish. During the study, period works“Kutadgu Bilig”,“Dîvânu Lugâti't Türk”,“Atebetü'l Hakayık”,“Karahanli Turkish Interlinear Quran Translation Turkish and Islamic Arts Museum No 73”and“Karahanli Turkish Interlinear Quran Translation Rylands Copy”were used and the words in these works were examined. Derived words in the texts in question were grouped according to the suffixes they received and the words were listed under the suffixes. The study consists of five sections including the introduction section. In the introduction section; information about Karakhanid Turkish is presented and the main studies on the works of the period are briefly introduced. In the third section, which is the main section of the study, the noun derivational suffixes used in the works of the period and the conceptual fields of the word bases to which they are added are discussed. Conclusions and Suggestions, the data and findings are explained and presented in tables.