Türkiye'de aile hekimliğinin uygulanış şekli ve sorunlarının incelenmesi
Investigation of the way of practice and problems of family medicine in Turkey
- Tez No: 931306
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BAKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Sağlık Hizmetleri, Halk Sağlığı, Family Medicine, Health Services, Public Health
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de aile hekimliği sisteminin uygulanış şekli ve karşılaşılan sorunları incelemektir. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenolojik yaklaşım modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Afyon ilinde Sandıklı ilçesinde aile sağlığı merkezilerinde aile hekimi olarak çalışan 10 aile hekimi oluşturmaktadır. Bu araştırmada, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu tercih edilmiştir. Elde edilen verilere göre, en çok talep edilen sağlık hizmetleri arasında ilaç/reçete yazdırma olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 1. basamak poliklinik muayenesi, rapor yazdırma, enjeksiyon/aşı yaptırma ve kronik hastalık takibi gelmektedir. Türkiye'de uygulanan aile hekimliği sisteminin genel işleyişi hakkında öne çıkan sorunun iş yükü/hasta sayısı fazlalığı olduğu belirlenmiştir. Hasta takibi ve izlem süreçlerinde yaşanan zorlukların başında hastalara ve hastaların ulaşımı sorunu gelmekte, sonrasında ise yoğunluğun en önemli zorluklar arasında olduğu belirlenmiştir. Aile hekimlerinin görüşlerine göre sağlık hizmetlerinin erişiminde yaşanan sorunların başında hastaların sağlık okuryazarlığının düşük olması gelmektedir. Sonrasında ise yoğunluk, talepkâr hastalar, usulsüz istenen reçete ve raporlar gelmektedir. Karşılaşılan zorluklardan öne çıkanlar; yakınlara ilaç yazdırılma talebi, emrivaki ilaç ve rapor yazdırma talebi, fazla iş yükü, gereksiz tekrar başvurular ve hasta kayıt silme, adres değişikliği durumlarıdır. Aile hekimliği sevk zincirinin daha iyi işlemesi konusunda öne çıkan görüş aile hekimine düşen hasta sayısının azaltılması şeklindedir. Aile hekimliği uygulamasının sürdürülebilir ve verimli hale gelmesi için aile hekimleri, personel bulmada destek sağlanması, usulsüz istekte bulunan hastalara yaptırım uygulanması, sağlıkta şiddet yasası çıkartılması ve halkın sağlık okuryazarlığı arttırılması gibi önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the implementation of the family medicine system in Turkey and the problems encountered. In this research, the phenomenological approach model, one of the qualitative research designs, was used. The sample of the research consists of 10 family physicians working as family physicians in family health centers in Sandıklı district of Afyon province. In this research, a semi-structured interview form was preferred as the data collection tool. According to the data obtained, it was determined that (ıt has been determined that medicine/prescription printing is among the most requested health services) theme was medicine/prescription printing. In addition, primary outpatient clinic examination, report printing, injection/vaccination and chronic disease follow-up are included. It has been determined that the prominent problem about the general functioning of the family medicine system implemented in Turkey is the excess workload/number of patients. The main difficulty experienced in patient follow-up and follow-up processes is the problem of transportation to and from patients, and it has been determined that density is among the most important difficulties. According to the opinions of family physicians, the main problem in accessing health services is the low health literacy of patients. Then comes the busyness, demanding patients, and improperly requested prescriptions and reports. Highlights of the difficulties encountered are; these are requests for medication to be prescribed for relatives, requests for impromptu medication and report printing, excessive workload, unnecessary re-applications, deletion of patient records, and change of address. The prominent opinion regarding the better functioning of the family medicine referral chain is to reduce the number of patients per family doctor. In order to make the practice of family medicine sustainable and efficient, family physicians have made suggestions such as providing support in finding personnel, imposing sanctions on patients who make irregular requests, enacting a law on violence in health and increasing the health literacy of the public.