Structural convenience of steel braced frames for the lateral resistance of building structures
Bina yapılarının yanal dayanımı için çapraz perdeli çelik çerçevelerin yapısal uygunluğu
- Tez No: 93150
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÜNAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Lateral Loads, Concentrically Braced Frames, Eccentrically Braced Frames, Steel Structures m 1C
 - Yıl: 2000
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 155
Özet
öz BİNA YAPILARININ YANAL DAYANIMI İÇİN ÇAPRAZ PERDELİ ÇELİK ÇERÇEVELERİN YAPISAL UYGUNLUĞU Bildirgen, B. Burçin Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali İhsan Ünay Aralık 2000, 139 sayfa Bu çalışma, çapraz perdeli çelik çerçevelerin yanal yük altındaki davranışlarını incelemektedir. Yatay yüklerin genel özellikleri anlatılmış, ve çapraz perdeli çelik çerçeve tasarımlan ile çeşitleri incelenmiştir. Farklı tiplerde seçilen çapraz çerçeveler, bilgisayar destekli yapı analizi ile incelenmiş ve çapraz tiplerinin yapısal katkıları tartışılmıştır. Çapraz tiplerinin genel bir verimlilik tablosunu oluşturmak amaçlanmıştır. Bu tez, bilgisayar destekli yapı analizi sonuçlarına dayanarak, yanal seğim, kolon ve kiriş momentlerinin karşılaştırmalı değerlerini grafik yorumu ile sunmuştur. Anahtar Kelimeler. Yanal Yük, Merkezi Çapraz Perdeli Çerçeveler, Dışmerkezi Çapraz Perdeli Çerçeveler, Çelik Yapılar IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL CONVENIENCE OF STEEL BRACING SYSTEMS FOR THE LATERAL RESISTANCE OF BUILDING STRUCTURES Bildirgen, B. Burçin M. S., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali İhsan Clnay December 2000, 139 pages This study investigates the behavior of steel braced frames under lateral loading. The general features of lateral forces will be described, and the design characteristics and types of steel braced frames will be investigated. Different types of braced frames will be analyzed by computer aided structural analysis and structural contributions of analyzed bracing types will be discussed. A general efficiency table of bracing types is aimed to be prepared. This thesis will illustrate the comparative values of lateral drift, column and girder moments by graphical interpretation, according to computer aided structural analysis results.