An Investigation of the escape peaks for a HPGe detector
HPGe dedektörde kaçak pikler üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 93151
  2. Yazar: SERDAR ZİYA BİLGİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaçak pikler, Monte Carlo, HPGe detektör IV, Escape peaks, Monte Carlo, HPGe detector m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
oz HPGe DETEKTÖRDE KAÇAK PİKLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bilgici, Serdar Ziya M. Sc, Fizik Bölümü Danışman: Doçent Dr. Cüneyt CAN Temmuz 2000, 36 sayfa. HPGe detektördeki kaçak pikler, Am241 nokta kaynağının 59.543 keV enerjili fotonlan için araştırıldı. Ge K X-ışınlanmn kaçma olasılığı, değişik kolimatörlerin tanımladığı katı açımn bir fonksiyonu olarak incelendi. Deneyi bir bilgisayarda simüle etmek için bir Monte Carlo programı yazıldı. Deneysel ve simülasyon sonuçlar, kaçma olasılığının kolimatör yarıçapına bağlı olarak önce sabit kaldığını, yarıçap artıp detektörün yan yüzeylerine ulaşmak mümkün olunca önce artıp sonra yine sabit kaldığım göstermiştir. Elektronların detektörden kaçmaları da, büyük yançaplı kolimatörlerde enerjinin kısmen depolanmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF THE ESCAPE PEAKS FOR A HPGe DETECTOR Bilgici, Serdar Ziya M. Sc, Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cüneyt Can July 2000, 36 pages. The escape peaks for a planar HPGe detector were investigated for a point source Am241 of photons with 59.543 keV energy. The escape probability of Ge K X-rays was studied as a function of incident solid angle allowed by different collimators. A Monte Carlo program was written to simulate the experiment on a computer. The experimental and simulation results showed that the escape probability stays constant for a wide range of collimator radius, but at first starts to increase and then becomes constant when the side surface of the detector becomes accessible with larger collimators. The escape of electrons from the detector also plays a major role in the partial deposition of energy with larger collimators.