Refinement of benefit-cost analysis results for highway projects
Karayolu projeleri için fayda-maliyet analizi sonuçlarının detaylı incelenmesi
- Tez No: 93163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fizibilite Çalışmaları, Fayda-Maliyet Analizi, Çok Kriterli Değerlendirme Teknikleri. VI, Feasibility Studies, Benefit-Cost Analysis, Multi-criteria evaluation. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
öz KARAYOLU PROJELERİNDE FAYDA-MALİYET ANALİZİ SONUÇLARININ DETAYLI İRDELENMESİ ÖZKAN (ERDAL), Nilhan Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Talat BİRGÖNÜL Mayıs 2000, 197 sayfa Yatırım projelerinin ekonomik açıdan değerlendirilmesi, kârlılık düzeyini belirlemeye yönelik analizler aracılığıyla yapılmaktadır. Karayolu projelerinin, ekonomik analizinde genellikle fayda-maliyet analizi kullanılarak elde edilen sonuçların ışığında yatırım kararları alınmaktadır. Fayda-maliyet analizi, projenin yatırım maliyeti ile yaşam dönemi süresince oluşacağı varsayılan fayda ve maliyetlerini güncelleştirerek, hesaplanan faydaların maliyetlere oranlanması esasına dayanır. Fayda- maliyet analizinde, projeden elde edilecek fayda ve maliyetler parasal olarak ifade edilebilir durumda ise analize girdi oluşturmaktadır. Ancak, bir projenin parasal olarak ifade edilebilen fayda ve maliyetlerinin yanısıra, parasal bazda ifade edilmesinde zorluklar bulunan diğer bazı sosyal fayda ve maliyetlerinin de bulunması nedeniyle, bu husus gözardı edilerek gerçekleştirilen klasik fayda-maliyet analizi sonuçlarına göre önceliksıralamasının yapılması sağlıklı ve gerçekçi sonuçların alınmasını engellemektedir. Klasik fayda-maliyet analizi uygulamalarında gözlemlenen bu darboğazın, değerlendirmenin çok kriterli hale dönüştürülmesiyle aşılacağı ve böylelikle elde edinilen sonuçların daha gerçekçi olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada; çoklu değerlendirme tekniklerinden biri olan SMART (Simple Multi Attribute Rating Technique) yönteminin fayda- maliyet analizi sonuçlarına entegre edilmesiyle, günümüze dek değerlendirme dışı bırakılan soyut nitelikli parametrelerin de değerlendirme ortamına alınması ve klasik fayda-maliyet analizi sonuçlarının rafine edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REFINEMENT OF BENEFIT COST ANALYSIS RESULTS FOR HIGHWAY PROJECTS ÖZKAN (ERDAL), Nilhan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat BİRGÖNÜL May 2000, 1 97 pages The economic evaluations of investment projects have been performed through analyses which are aimed to determine the level of profit. Generally, investment decisions of highway projects have been taken by using benefit-cost analysis results. Benefit-cost analysis based on the division of net present values of project benefits to the project investment cost and other costs that are expected to come into during the life of the project. The project benefits and costs are incorporated into the benefit-cost analysis in case they could be expressed in monetary terms. However, ranking the priority of projects according to conventional benefit- cost analysis results prevents to have healty and realistic results. Because, a project has also some social benefit and costs that are difficult to be expressed in monetary units. mIt is thougth that the observed shortcomings of conventional benefit- cost analysis applications could be overcomed by using multi-criteria evaluations. In this study, it is aimed to incorporate the social parameters to evaluation medium that are not taken into account up today and refine the convensional benefit-cost analysis results through SMART (Simple Multi Attribute Rating Technique) which is one of the multi-criteria techniques.