A Facilitator agent architecture for an open marketplace
Yardımcı ajanlarla oluşturulan açık elektronik pazarı, mimarisi tasarımı ve uygulaması
  1. Tez No: 93162
  2. Yazar: NİHAT ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜRAN, PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: elektronik ticaret, elektronik market, yazılım ajanları, ajan, pazarlık, iletişim, KQML, XML IV, Electronic commerce, electronic marketplace, software agent, agent, negotiation, communication, KQML, XML. Ill
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz YARDIMCI AJANLARLA OLUŞTURULAN AÇIK ELEKTRONİK PAZARI, MİMARÎSİ TASARIM VE UYGULAMASI Özkan, Nihat Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Güran Yrd. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Haziran 2000, 73 sayfa En genel tanımıyla bilgisayar ağlan üzerinde alış- veriş yapmak anlamına gelen Elektronik Ticaret, hızla büyüyen İnternetin umut verici bir sonucu olarak gözlenmektedir. Bu tezde, elektronik pazarlar için yardımcı ana ajan ve diğerleriyle ajan mimarisi tasarlanmış ve uygulanmıştır, iletişim dili KQML olan ajanlar bilgi alış verişinde XML kullanmaktadır ve çok kişili, çok konulu pazarlık yeteneğine sahiptir. Yardımcı ajan, diğer ajanların haberleşmesini sağlamaktadır. Pazar'a yeni ürünlerin ilave edilmesi ürünlerin özelliklerinin tanımlanması kadar kolay olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FACILITATOR AGENT ARCHITECTURE FOR AN OPEN MARKETPLACE Özkan, Nihat MS., Department of Electric and Electronic Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hasan Güran Co-Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç June 2000, 73 pages Electronic Commerce, in its most general definition refers to selling and buying of goods/services on the net and it has proven to be the most promising outcome of the explosive growth of Internet. In this thesis, an agent architecture for an electronic marketplace is designed and implemented in which a facilitator agent has an important role, where the agent communication language is KQML, data exchange format is XML, and agents have multi-party, multi-issue negotiation capability. Facilitator agent helps the other agents to communicate with each other. New items can be introduced to the marketplace. Users can input their items through using one of applet or HTML form, and can see their status additionally using WAP.