Flexibility improvement of epoxy resin used in fiber reinfor composites
Elyaf katkılı kompozitlerde kullanılan epoksi reçinelerine esneklik kazandırılması
- Tez No: 93169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET KAYNAK, PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Epoksi reçine, HTPB iyileştirmesi, silanlı bağlayıcılar, esneklik, mekanik özellikler vı, epoxy resin, HTPB (Hydroxyl Terminated Polybutadiene) modification, SCA (Silane Coupling Agent), flexibility, mechanical properties IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz ELYAF KATKILI KOMPOZITLERDE KULLANILAN EPOKSİ REÇİNELERİNE ESNEKLİK KAZANDIRILMASI Öztürk, Aslı Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Cevdet Kaynak Ortak Tez yöneticisi : Prof. Dr. Teoman Tinçer Temmuz 2000, 71 sayfa Bu çalışmada bisfenol-A yapısında olan epoksi reçinelerine (DGEBA) hidroksi termine polibutadien kauçuk (HTPB) ilave edilerek (%1 ve %1.5 oranlarında) mekanik özelliklerinin ve esnekliğinin iyileştirilmesine çalışılmıştır. Silan bağlayıcısı eklenmesi ve HTPB'nin, silan bağlayıcısı ve sertleştirici ile değişik sıralarda karıştırılması ile HTPB'nin epoksi reçine ile uyumluluğunun geliştirilmesine çalışılmıştır. Numuneler dört değişik grupta hazırlanmıştır. Birinci grupta numuneler, HTPB, sertleştirici ve epoksinin direk olarak karıştırılması ile hazırlanmıştır. İkinci grupta, epoksi eklenmeden, sertleştirici ve HTPB karıştırılmış ve 60 dakika oda sıcaklığında bekletilmiştir. Üçüncü grup numuneler, önce silanlı bağlayıcı, HTPB ve sertleştiricinin karıştırılıp, 60 dakika bekletildikten sonra epoksi eklenmesi ile hazırlanmıştır. Dördüncü grupta ise, önce silanlı bağlayıcı ve HTPB karıştırılmış ve aralarında reaksiyon olmasını sağlamak için oda sıcaklığında 20 dakika bekletilmiştir. Daha sonra bu karışıma sertleştirici eklenerek oda sıcaklığında 60 dakika bekletilmiş ve son olarak epoksi eklenmiştir.Sıvı kauçuk ve silanlı bağlayıcının epoksi reçineye eklenmesinin ve değişik karıştırma işlemlerinin mekanik özelliklere etkisinin incelenmesi için çekme, darbe ve 3-noktalı eğme testleri uygulanmıştır. İçinde %1 HTPB ve %2 silanlı bağlayıcı olan numunelerin çekme.eğme ve darbe dayançlarında artış olduğu görülmüştür. Ayrıca, olası reaksiyon doğrultusunun değişmesiyle çapraz bağ yoğunluğu düşmüş ve bu nedenle de kauçuk eklenmiş numunelerde kopma noktasındaki plastik gerinimin artığı gözlenmiştir. Türetilmiş bir bağıntı ile tüm numunelerin esnekliği belirlendiğinde, katkısız epoksiye göre kauçuk eklenmiş numunelerin en esnek davranış gösterdiği görülmüştür. Taramalı elektron mikroskobu ile numunelerin kırılma yüzeyleri incelenmiş ve epoksi matrisi içinde kauçuk fazının (domain) oluştuğu gözlenmiştir. Silanlı bağlayıcının kullanılmasının ve değişik karıştırma sırasının, HTPB ve epoksi arayüzeyini bir miktar güçlendirdiği görülmüştür. Üçüncü ve dördüncü gruplardaki numunelerde görülen deforme olmuş kauçuk fazından (domain) ve yüksek miktardaki deformasyon çizgilerinden, bu numunelerde esneklik ve tokluk artışı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLEXIBILITY IMPROVEMENT OF EPOXY RESIN USED IN FIBER REINFORCED COMPOSITES Öztürk, Ash M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cevdet Kaynak Co-Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer July 2000, 71 pages In this study, the improvement in mechanical properties and flexibility of diglycidyl ether of bisphenol-A (DGEBA) based epoxy resin with hydroxyl terminated polybutadiene (HTPB) modification (with 1% and 1.5%) have been studied. A silane coupling agent (SCA) and different orders of mixing of HTPB with SCA and hardener were utilised to improve the compatibility of HTPB and epoxy matrix. Four groups of specimens were prepared. In the first group; HTPB, hardener and epoxy were mixed directly. In the second group, before epoxy addition, hardener and HTPB were premixed and left at room temperature for 60 minutes. SCA, HTPB and hardener were premixed and left at room temperature for 60 minutes in the third group. In the fourth one; SCA and HTPB were premixed and left at room temperature for 20 minutes in order to make them react. Then, hardener was added and the epoxy was mixed with all constituents after 60 minutes. iiiTension, impact and 3-point bending tests were performed in order to observe the effect of rubber modification, SCA and mixing processes on the mechanical properties. Tensile, flexural and impact strengths were increased with the specimens containing 1 % HTPB and 2% SCA. Furthermore, it was found that rubber modification markedly increased the plastic strain at failure due to the possible decrease in crosslinking density with the change in path of the reactions. The flexibility of all groups of specimens were assessed by a derived relation and it was observed that the specimens containing HTPB rubber had the highest flexibility than neat epoxy specimens. Fracture surfaces of all specimens were examined by scanning electron microscope (SEM) and it was observed that the rubber domains formed in the matrix, and use of SCA and different mixing orders improved the interaction between HTPB and epoxy matrix. The deformed rubber domains and higher amounts of deformation lines in third and fourth group specimens indicated the improvement in flexibility, and toughness.