Critical revievo of construction machinery costs within the context of general price analysis
Genel Fiyat analizleri kapsamındaki iş makinalarının maliyetlerinin yeniden değerlendirilmesi
- Tez No: 93170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Genel Fiyat Analizleri, İş makinalannm Saatlik Maliyetleri iv, General Price Analysis. Construction Machinery Hourly Cost m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 397
Özet
öz GENEL FİYAT ANALİZLERİ KAPSAMINDAKİ İŞ MAKİNALARI MALİYETLERİNİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ Öztabak. Sinan Yüksek Lisans. İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Talat Birgönül Şubat 2000, 389 sayfa Bu çalışma kapsamında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan Genel Fiyat Analizlerindeki iş makinalanna ait varsayımların doğruluğu sorgulanmaktadır. Genel Fiyat Analizlerinde bulunan iş makinalanna ait saatlik, maliyetler inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir firmadan alınan gerçek verilerle karşılaştınlmışur. Genel Fiyat Analizlerindeki varsayımlar ve bunların doğruluk derecesi sorgulanmış ve bu amaçla bir çok iş makinansının gerçek verileri incelenmiştir. Ekskavatör, beko yükleyici, traktör riper, greyder, traktör buldozer, tekerlekli ve paletli yükleyiciler incelenen kazı makınalandır. Arazözler. titreşimli toprak silindirler, çift bandajlı asfalt silindirler ve lastik tekerlekli asfalt silindirler ise incelemeye dahil edilen sıkıştırıcı grubuna ait makinalardır. Konkasörler. beton santralleri ve asfalt plenti de analizlere dahil edilmiştir. İncelenen son grupta ise distribütörler, süpürgeler ve asfalt finişerlerinden oluşan asfalt makinalan vardır. Bütün makinalann ekonomik ömürleri ve satm alma maliyetleri Genel Fiyat Analizlerinde verilen değerlerle karşılaştınlmışur. İncelenen makinalar için saatlik sahip olunma ve işletme maliyetlerini oluşturan maliyet kalemleri hesaplanmıştır. Hesaplanan bu gerçek maliyetler Genel Fiyat Analizlerindeki teorik maliyetlerle karşılaştınlmışur. Aynca iş makinalannm kullanımım gerektiren iş kalemlerinin gerçek maliyetleri ve bu kalenderdeki akaryakıt tüketim farklılıkları hesaplanmıştır. Bu hesaplanan değerler, müteahitlerin kullandığı tekniklerle birleştirilerek. Devlet İhale Kanununa tabi ihalelerde görülen eğilimler açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRITICAL REVIEW OF CONSTRUCTION MACHINERY COSTS WITHIN THE CONTEXT OF GENERAL PRICE ANALYSIS Öztabak, Sinan MS., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat Birgönül February 2000, 389 pages This thesis critically reviews the validity of the assumptions related to the construction machinery costs being employed in the General Price Analysis, published by the Ministry of Public Works and Settlement. The cost elements that constitute the hourly cost of construction machineries as given in the General Price Analysis are compared with the actual data taken from a construction company. In this respect the underlying assumptions of the General Price Analysis are examined and their validity is questioned. To achieve this purpose, the actual data for several machineries are obtained. Earthmoving machineries including excavators, backhoe loaders, tractor rippers, motor graders, tractor bulldozers, wheel and track type loaders are examined. Water sprinkler trucks, vibratory soil compactors, dual drum asphalt compactors and pneumatic tyre asphalt compactors are the machineries that are examined under the category of compaction machinery. The crushers, concrete and asphalt plants are the stationary equipment that are included in the analysis. The last machinery group is the asphalt machineries, which are distributors, asphalt pavers and road sweepers. The actual service lives and purchasing prices of these machineries are compared with the theoretical values given in the General Price Analysis. Then each element constituting the hourly cost of owning and operating construction machinery are calculated for the actual machineries. These actual costs are compared with the theoretical costs given in the General Price Analysis. Also the actual costs and fuel consumption differences for the job items requiring the usage of above mentioned construction machineries are calculated. Finally, these result are combined with the techniques employed by contractors, in order to explain the trends in the biddings subject to State Bidding Law.