Mekana özgü tiyatro türü ve 2000 sonrası Türk tiyatrosunda auteur yönetmenlerin seçili işleri üzerinden incelenmesi
The genre of site-specific theatre and an analysis of selected works by auteur directors in post-2000 Turkish theatre
  1. Tez No: 931877
  2. Yazar: AYŞE NUR BAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. MÜNİP MELİH KORUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mekana özgü tiyatro, auteur yönetmen, tiyatroda mekan, mekan tiyatro seyirci ilişkisi, Site-specific theatre, auteur director, theatre and space, theatre-space-audience relationship, auteur
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tez, mekana özgü tiyatro türünün kavramsal çerçevesini netleştirmeyi amaçlamakta, auteur yönetmenlerle bağlamını kurarak bu bulguları seçili örnekler üzerinden incelemektedir. Çalışmada öncelikle kavramsal bütünlüğün oluşturulması için zaman mekan, mekana özgülük, kamusal alan, immersive , enstalasyon gibi kavramların araştırılmasına yer verilmiştir. Bu kavramlar aracılığı ile plastik sanatlar ve tiyatro arasında interdisipliner bir çalışma yürütülmüştür. Tiyatro sahnesinin, mekan kullanımının, seyircinin seyir biçiminin tarihsel değişimi incelenerek günümüzde oluştuğu forma ulaşana kadar yaşanan değişimler ele alınmıştır. Plastik sanatların yanı sıra sinema ile de auteur yönetmenlik kavramı üzerinden bir bağlam oluşturulmuştur. Bunun için öncelikle sinemadaki auteur kuramı incelenmiş, ardından tiyatro yönetmenliği ile ilişkisi kurulup seçili örnekler üzerinden incelenmiştir. Mekana özgü tiyatronun alt türleri incelenmiş, kategorileştirme yapılmış, buradan çıkan kavramsal veriler oyun incelemelerinde kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları mekana özgülük türünün kavramsal çerçevesini oluşturmakta ve incelenen oyunlarla bir arşiv niteliği oluşturmaktadır. Alanda çok az çalışma olması nedeniyle literatüre katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to clarify the conceptual framework of site-specific theatre by establishing its connection with auteur directors and analyzing these findings through selected examples. In order to build a conceptual integrity, the study first examines concepts such as time-space, site-specificity, public space, immersive theatre, and installation. Through these concepts, an interdisciplinary study has been conducted between plastic arts and theatre. The historical transformation of theatre stages, the use of space, and audience reception have been examined to understand the changes that led to its contemporary form. In addition to plastic arts, a connection has also been established with cinema through the concept of auteurship. For this purpose, the auteur theory in cinema was first analyzed, followed by its relationship with theatre directing and its examination through selected examples. The subgenres of site-specific theatre have been studied, categorized, and the conceptual data obtained from this categorization have been used in play analyses. The findings of the study contribute to defining the conceptual framework of site-specific theatre and serve as an archive through the analysis of selected plays. Due to the limited number of studies in this field, this research aims to contribute to the existing literature.