Object-oriented software development in control of a physical manufacturing
Fiziksel esnek imalat hücresi kontrolü için nesne yönelimli yazılım geliştirilmesi
  1. Tez No: 93194
  2. Yazar: VOLKAN ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SİNAN KAYALIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atölye Kontrolü, Otomatik İmalat, İmalat Yönetiminde Fiziksel Benzetim, Nesne Tabanlı Tasarım ve Geliştirme, Shop Floor Control, Automated Manufacturing, Physical Simulation in Production Management, Object-Oriented Design and Development
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
oz FİZİKSEL ESNEK İMALAT HÜCRESİ KONTROLÜ İÇİN NESNE YÖNELİMLİ YAZILIM GELİŞTİRİLMESİ Üstün, Volkan Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sinan Kayalıgil Eylül 2000, 156 sayfa Otomatik imalat araştırmalarında atölye yönetimi için fiziksel benzetim önemli bir araçtır. Bunun başlıca nedeni, uygulamadaki bütünleştirmenin (programlanabilir otomasyon, malzeme taşıma teçhizatı, bilgisayar destekli kontrol ve muayene gibi) değişik yaklaşımlara nasıl cevap vereceğinin ancak fiziksel sistemden ölçümler alınarak gerçek zamanda izlenebilmesi ve çözüm yaklaşımlarının fiziksel olarak da geliştirilmesi gereğidir. Bu çalışmanın yapıldığı ODTU-Endüstri Mühendisliği- Üretim Modelleme Labarotuvarı'nda fiziksel benzetim, otomatik imalatı temsil eden çalışabilir maket modüllerin istenildiği gibi birleştirilebildiği esnek düzenlemelerin atölye seviyesinde bir yerel ağ mimarisi üzerinden bilgisayar sistemi ile çalıştırılmasına dayandırılmıştır. İmalat sisteminde yer alan cihazların kontrolü için ayrı ayrı bilgisayarlar üzerindeki yazılımın tekrarlı kullanımının mümkün olabilmesi, eşzamanlı işletilmesi ve deneysel kurgulamada esnekliğin temin edilebilmesi, nesne tabanlı bir yazılım geliştirilmesi çözümünü gerektirmiştir. ODTÜ Endüstri Mühendisliği Üretim Modelleme Labarotuvarı'nda yer alan fiziksel sistemin (çalışabilir maket modüller) modellenmesi için üç hiyerarşik seviyeye sahip nesne yönelimli bir uygulama geliştirilmiştir. Mesaj tabanlı iletişime dayananVI bu uygulamayla, fiziksel üretim sisteminin kontrol ve yönetiminde fiziksel benzetimden beklenen sonuçlara ulaşmak hedeflenmektedir. Modüler olarak geliştirilen bu yazılım, imalat sisteminde yapılabilecek yeni modüllerin eklenmesi, ürün akışın yeniden düzenlenmesi, yeni ürünlerin sisteme tanıtılması ve sistem yerleşimin değiştirilmesi gibi değişikliklere hızlı ve yazılımda değişiklik yapmaya gerek kalmayarak cevap verecek şekilde tasarlanmıştır. Sistem durumu yerine parça durumlarının uygulamada takip edilmesi, pek çok parçanın -sistem uzayında karmaşıklığa yol açmadan- aym anda kontrol edilebilmesine olanak sağlamıştır. Modüler olarak geliştirilen uygulama ürünlere ait alternatif rotaların da dikkate alınmasına ve çizelgeleme sistemleriyle iletişim kurulmasına da olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT OBJECT-ORIENTED SOFTWARE DEVELOPMENT IN CONTROL OF A PHYSICAL FLEXIBLE MANUFACTURING CELL Üstün, Volkan M. S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sinan Kayalıgil September 2000, 156 pages Physical simulation is an important tool for shop floor control in automated manufacturing systems research. The main reason for this is that, how the integration of the application (programmable automation, material handling equipment, computer aided control and measurement etc.) reacts to various approaches can be monitored in real time only via acquiring data from the physical system and that the solution approaches also need to be developed physically. Physical simulation in METU-IE-Manufacturing Modeling Laboratory, where this study is conducted, is based on running the flexible settings, in which scaled down modules of equipment representing automated manufacturing can be integrated as desired, using a computer system on a local area network installed at the shop floor. Requirements for reusability of software on separate computers, synchronous execution, and provision of flexibility in experimental settings for controlling the equipments in the manufacturing system result in developing an object-oriented software An object-oriented application with three hierarchical levels is developed for modeling the physical system (composed of scaled down modules of equipments) in METU-IE-Manufacturing Modeling Laboratory. The achievement of expected results from physical simulation is aimed within this application, which depends onIV message based communication, in the control and management of a physical manufacturing system. The modular software is designed to respond rapidly to changes in the system, such as introduction of new equipment modules to the system, redesign of product flow, introduction of new products, and layout changes etc., without modifying the main code of the software. Modeling part states instead of system states allows the control of parts simultaneously without system state explosion. Modular development of the software supports the interfacing with outside scheduling systems and inclusion of alternative part routes.