Multimedia and internet mapping for METU
ODTÜ için çokluortam ve internet haritalaması
- Tez No: 93193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURÜNNİSA USUL, DR. ZUHAL AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: CBS, çokluortam, Internet haritalaması, ODTÜ Arazi ve Kampus Alam, bileşen bazlı CBS. iv, GIS, multimedia, Internet mapping, METU Land and Campus Area, component based GIS. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz ODTÜ İÇİN ÇOKLUORTAM VE INTERNET HARITALAMASI ÜSTÜN, Mehmet Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nurünnisa USUL Yardımcı Tez Yöneticisi: Dr. Zuhal AKYÜREK Aralık 2000, 98 sayfa Bu tez, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve haritalama uygulamalarının kullanıcılarına sunmak zorunda oldukları yetenekleri üzerinde yoğunlaşır. Bu çalışmada Coğrafi Bilgi Sistemleri ve haritalama uygulamalarının topluma açık, dağıtılabilir ve ulaşılabilir olmasını güçleştiren engeller derinlemesine incelenmiştir. Çokluortam bileşenlerinin CBS ve haritalama uygulamaları içerisinde nasıl kullanılacağı ve entegre edileceği, bu elemanların topluma yönelik CBS oluşturmada önem taşımalarından dolayı gözönüne alınmıştır. Özellikle ODTÜ Arazi ve Kampus Alam için tasarlanmış biri dağıtılabilir bir CBS oluşturmayı, diğeri Internet haritacılığım gözönüne alan iki tür uygulama, ekonomik ve ulaşılabilir bir tarzda topluma açık bir CBS ve haritalama uygulamasının nasıl tasarlanması gerektiğini göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Tek başına kullanılabilir olan uygulama, bileşen bazlı CBS teknolojisi üzerine kurulmuş ve bu da dağıtılabilirliği ve yazılımdan bağımsız olmayı sağlamıştır Diğer taraftan, standart bir web sitesi üzerine kurulan Internet tabanlı haritalama uygulaması ise, kullanıcı isteklerine, çeşitli anlık haritalar ve çokluortam elemanları üreterek cevap vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTIMEDIA AND INTERNET MAPPING FOR METU ÜSTÜN, Mehmet M. Sc, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurünnisa USUL Co-Supervisor: Dr. Zuhal AKYÜREK December 2000, 98 pages This thesis concentrates on some capabilities of Geographic Information Systems (GIS) and mapping applications that they have to present to their users. In this study, the barriers in making a GIS and mapping application public, distributable and portable are searched in depth. Using multimedia components in GIS and mapping applications and how they can be integrated are also covered since these issues have been seen as the core elements to make a public oriented GIS. Two kinds of application specially designed for METU Land and Campus, one dealing with distributing GIS and the other regarding Internet mapping are created to display how a GIS and mapping application should be designed in order to make them public in an affordable and reachable way. The stand-alone mapping application was built on component based GIS technology, which makes it distributable and software-independent. On the other hand, Internet mapping application, which is created on a web site answers user demands by producing online maps and multimedia components.