Türk dış politikasında Turgut Özal dönemi
Turgut Özal period in Turkish foreign policy
- Tez No: 931995
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT CEM KARADELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Turkey, Foreign Policy, Politics, ANAP, Turgut Özal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İYİSON, Ahmet Barış, Türk Dış Politikasında Turgut Özal Dönemi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2019. Dış politikanın, iç politika düşünceleri ve talepleri dikkate alınmadan, iç politikada yer alan uygulamalar ve bu uygulamaları gerçekleştiren kuruluşların görüşleri dikkate alınmadan oluşturulması durumunda başarısız sonuçlar elde edilebilir. Böyle bir durum ise toplumda kargaşaya sebep olabilir. Diğer bir ifadeyle hangi gerekçe ile uygulanırsa uygulansın dış politikayı uygulayacak olan siyasi oluşumların kendilerini oraya getiren milletin tümünü kapsayacak bir politika geliştirmek durumundadırlar. Bu bağlamda bakıldığında dış politikanın sağlıklı uygulanabilmesi için iç etkenlerin göz önünde bulundurulması ve milletin faydasına hareket edilmesi demokrasinin bir gereğidir. Dış politikada karar alıcı bireyler yetenek ve eğilimleri açısından bakıldığında farklı özelliklere sahip olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Bireylerin sahip olduğu yetenek ve eğilimler bazı liderlerin dış politikada daha başarılı olmalarını bazı liderlerin ise başarısız olmalarına sebep olur. Farklı görüş karşısında sergiledikleri tutum, sahip olduğu bilgileri objektif bir biçimde sınıflandırabilme ve değerlendirebilme yeteneği, yapılan baskılar altında rasyonel düşünme kabiliyetleri, risk alabilme durumları, kararlı duruşları ve dış politikaya ilgi duymaları gibi kişisel özellikler yönetimin başında olan liderlerin dış politika performansını önemli ölçüde belirleyici unsurlardır. Bu çalışmada Turgut Özal döneminde genel olarak Türk dış politikasının yanı sıra Özal'ın Türk Dış Politikasını nasıl etkilediği incelenmiştir. Çalışmada belge taranması yapılmış ve doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada önce Cumhuriyet döneminden Özal dönemine kadar olan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Adnan Menderes ve Süleyman Demirel'in dış politika uygulamaları hakkında bilgi verilmiş, 1960-1980 yılları arasındaki dış politika uygulamaları incelenmiş ve Özal dönemi dış politika anlayışı ayrıntılı olarak incelenmiştir. Anahtar Kelimeleri: Türkiye, Dış Politika, Politika, ANAP, Turgut Özal
Özet (Çeviri)
İYİSON, Ahmet Barış, Turgut Özal Period in Turkish Foreign Policy, Master Thesis, Ankara, 2019. If the foreign policy is formed without considering the domestic policy's ideas and demands, without taking into account the practices of the domestic policy and the opinions of the organizations performing these practices, unsuccessful results may be obtained. In Such a situation it may cause confusion in society. In other words, whatever the reason, the political entities that will implement the foreign policy must develop a policy that encompasses the whole nation. In this context,in order to implement the foreign policy in a healthy way it is a necessity of democracy to take into account the internal factors and acts for the benefit of the nation. It is an inevitable fact that foreign policy makers have different characteristics in terms of their abilities and tendencies. The abilities and tendencies of individuals cause some leaders to be more successful in foreign policy and some leaders to fail. Personal characteristics such as their attitude towards different views, the ability to objectively classify and evaluate the information they possess, rational thinking abilities under pressure, their ability to take risks, their stable positions and their interest in foreign policy are important determinants of the leadership's foreign policy performance. In this study, it is examined how the personal characteristics of Turgut Özal affect Turkish Foreign Policy.Document scanning method was used in this study.In this study, first of all, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Adnan Menderes and Süleyman Demirel, who were from the Republican period to Özal period, were informed about the foreign policy applications,Foreign policy applications between 1960-1980 were examined and foreign policy understanding of Özal period was examined in detail.