Ratlarda oluşturulan iskemik priapizmde alfa lipoik asidin iskemi reperfüzyon hasarı üzerine koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effect of alpha lipoic acid on ischemic reperfusion damage in ischemic priapism in rats
- Tez No: 932064
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN RIZA AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Priapizm, Alfa Lipoik Asit, Reperfüzyon Hasarı, Rat, Priapism, Alpha Lipoic Acid, Reperfusion injury, Rat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Trabzon Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
GİRİŞ: İskemik priapizm, peniste venöz obstrüksiyon ve korpus kavernozumda kan stazına yol açan bir durumdur. Priapizm türleri arasında en sık görülen form, iskemik priapizmdir. İskemik priapizm sonrasında iskemi reperfüzyon (IR) hasarı gelişebilir. Alfa lipoik asit (ALA), güçlü bir antioksidan olup hücrelerin oksidatif strese karşı korunmasını sağlar ve serbest radikallerin engellenmesine veya detoksifikasyonuna yardımcı olur. ALA'nın oksidatif stresin azaltılması üzerindeki potansiyel etkileri, iskemik priapizmdeki IR hasarına karşı koruyucu bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, ratlarda oluşturulan yapay penil iskemi-reperfüzyon modelinde uygulanan ALA'nın, IR hasarı üzerine etkilerini histolojik ve biyokimyasal açıdan değerlendirmektir. Çalışmada ALA'nın potansiyel olarak IR'nin neden olduğu hasara karşı koruyucu etkileri incelenmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada, 350-400 gr. ağırlığında, toplam 18 adet erişkin erkek Sprague-Dawley tipi rat kullanılmıştır. Ratlar üç gruba ayrılmıştır: Kontrol grubu, priapizm+reperfüzyon grubu ve priapizm+reperfüzyon+ALA grubu. Dört saatlik yapay iskemik priapizm modeli uygulanmıştır. Yedi günün sonunda, doku ve serumda TAS, TOS, GPx, MDA, İMA, TNF-alfa, GRP-78 ve CHOP seviyeleri ölçülmüştür. Histopatolojik değerlendirmede, fibrozis oranları %70 (derece 4) olarak sınıflandırılmış; üretral epitel dejenerasyonu ve vasküler konjesyon ise yarı kantitatif olarak 0-3 arasında skorlanmıştır. BULGULAR: Histopatolojik incelemede, ALA uygulanan grupta kavernozal vasküler konjesyon, kontrol ve vaka grubuna göre daha sık görülse de bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Spongiyoz dokuda ise ALA grubunda daha az hasar gözlendi, ancak bu fark anlamlı değildi. Fibrozis açısından, ALA grubunda vaka grubuna göre daha düşük fibrozis derecesi saptandı. Üretral epitel dejenerasyonu açısından, ALA grubunda vaka grubuna göre anlamlı bir iyileşme gözlendi (p=0,018). Biyokimyasal olarak, ALA tedavisi serum IMA seviyelerinde istatistiksel anlamlı iyileşmeler sağladı (p0,05).
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON: Ischemic priapism is a condition that causes venous obstruction in the penis and blood stasis in the corpus cavernosum. The most common form among the types of priapism is ischemic priapism. Ischemia reperfusion (IR) mixture may develop after ischemic priapism. Alpha lipoic acid (ALA) is a powerful antioxidant and provides protection against negative oxidative stress and helps in the prevention or detoxification of free radicals. The potential effects of ALA on oxidative stress are thought to play a protective role against IR infection in ischemic priapism. OBJECTİVE: For this purpose, we aimed to examine the histological and chemical aspects of IR bioavailability of ALA applied in a simulated penile ischemia-reperfusion model in rats. In the study, ALA has potential protective effects against damage caused by IR. MATERİALS AND METHODS: A total of 18 adult male Sprague-Dawley rats weighing 350-400 g were used in the study. The rats were divided into three groups: Control group, priapism+reperfusion group and priapism+reperfusion+ALA group. A four-hour artificial ischemic priapism model was performed. At the end of seven days, TAS, TOS, GPx, MDA, IMA, TNF-alpha, GRP-78 and CHOP levels were measured in tissue and serum. In histopathological evaluation, fibrosis rates were classified as 70% (grade 4); Urethral epithelial degeneration and cellular congestion were scored semi-quantitatively between 0-3. RESULT: In histopathological examination, although cavernosal cardiovascular congestion grouped according to ALA was seen more frequently compared to control and case groups, this difference was not significant. In spongiosa tissue, ALA group had less damage, but this difference was not significant. In terms of fibrosis, ALA group had lower fibrosis degree compared to case group. In terms of urethral epithelial degeneration, ALA group showed significant improvement compared to case group (p=0.018). Biochemically, ALA treatment provided significant improvements in serum IMA levels (p0.05). CONCLUSİON: The obtained results showed that alpha lipoic acid can prevent ischemia reperfusion injury caused by I/R.