Comparison of various interpolation methods in the fast multipole method
Hızlı çok kutup yönteminde ara kestirim yöntemlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 93208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENCER KOC
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MLFMA, aça kestirim, düzensiz örnekleme, ACT, düzensiz hızlı Fourier dönüşümü, MLFMA, interpolation, nonuniform sampling, ACT, nonuniform FFT
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tezde çok katmanlı hızlı çok kutup algoritmasının (MLFMA) yukarı yönde hesaplamalarında ortaya çıkan ara kestirim problemi incelenmiştir. Bu amaçla kullanılan bir yöntem yerel Lagrange yakınlaştırmasıdır. Bu yöntem, MLFMA 'nm aşağı yönde hesaplamalarında doğru sonuç elde edilmesini sağlayan Gauss sayısal tümlev kuralının kullandığı düzensiz Gauss-Legendre noktalarından ara kestirim yapılmasına olanak verir. Bu çalışmada düzensiz örneklenmiş bant sınırlı fonksiyonların yeniden oluşturulması için geliştirilen uyarlanır eşlenik Toeplitz (ACT) yöntemi, düzensiz hızlı Fourier dönüşümü (FFT) tekniği ile iyileştirilmiştir. Geliştirilen yöntem, doğruluk ve sayısal karmaşıklık açısından yerel Lagrange yakınlaştırması ile karşılaştınlmıştır. Örnek sayısı İV olan bir durumda, Lagrange yakınlaştırması İV, ACT yöntemi ise İV log 2 N düzeyinde sayısal karmaşıklık içermektedir. Ara kestirim hatası açısından ise ACT yöntemi, yerel Lagrangeyakınlaştırmasından çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Sayısal karmaşıklık ve hata tahminleri sayısal benzetimlerle doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the problem of interpolation in the upward pass of the Multilevel Fast Multipole Algorithm (MLFMA) is studied. One method used in this problem is the local Lagrangian approximation which allows the use of Gauss-Legendre points, that are nonuniformly spaced, leading to accurate integration by the Gaussian quadrature in the downward pass of the MLFMA. In this work, the adaptive conjugate Toeplitz (ACT) method which is developed for the reconstruction of bandlimited functions from nonuniformly spaced samples is improved with the nonuniform fast Fourier transform (FFT) algorithm. This revised method is compared with the local Lagrangian approximation on the basis of their accuracy and their numerical complexities. The local Lagrangian approximation yields numerical complexity of 0(n), where N is the number of samples, whereas the numerical load due to the ACT method is 0(iVlog2 İV). However, the interpolation error due to the ACT method is several orders of magnitude smaller than that due to the local mLagrangian approximation. The order and error estimates are verified by numerical simulations.