Development of an intelligent agent for distance learning
Uzaktan eğitim için akıllı etmen geliştirilmesi
  1. Tez No: 93211
  2. Yazar: BÜLENT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA NUR ALPASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı etmenler, kişisel yardımcılar, uyarlayan hipermedya, kullanıcı modelleme, akıllı öğretim sistemleri. iv, Intelligent agents, personal assistants, adaptive hypermedia, user modeling, intelligent tutoring systems. m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
/. ^2.2-\\ oz UZAKTAN EĞİTİM İÇİN AKILLI ETMEN GELİŞTİRİLMESİ Özdemir, Bülent Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doçent Dr. Ferda Nur Alpaslan Şubat 2000, 127 sayfa Bu çalışma, öğretmenlere derslerinin müfredatını hazırlamada ve öğrencilere ders içeriği üzerinde bilgi seviyelerine göre dolaşmada yardımcı olmak üzere tasarlanmış ve gerçekleştirilmiş akıllı bir etmeni tanımlamaktadır. Sonuçta meydana gelen sistem, uyarlayan hipermedya sistemlerinde kullanılan bazı teknik ve metodlar ile akıllı öğretim sistemlerinin ve kişisel yardımcıların bazı özelliklerinin bir entegrasyonudur. Bu çalışma, kavram ağı düşüncesini, ders içeriğini temsil etmekte kullanılan etkinlik alam modeli olarak tanıtmaktadır. Bir uyarlayan büyükortam sisteminin temel sorunu kişisel kullanıcı modelinin inşa edilmesidir. Geliştirilen sistem, öğrencinin öntest olarak adlandırılan hazırlayıcı testlere vermiş olduğu cevaplardan ve etkinlik alanı modelinden çıkarılan bilgi seviyesini kullanma yoluyla bir kullanıcı modeli kurar. Ayrıca etkinlik alanının uyarlayan dolaşım desteğini sağlamada nasıl kullanıldığını tanımlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN INTELLIGENT AGENT FOR DISTANCE LEARNING Özdemir, Bülent M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ferda Nur Alpaslan February 2000, 127 pages This thesis describes an intelligent agent designed and implemented to help teachers to generate their course curriculum and to help students to navigate through the course content according to their knowledge level. The resulting system is an integration of some techniques and methods used in adaptive hypermedia systems, features of intelligent tutoring systems and personal assistants. This thesis introduces concept network idea as a domain model that is used to represent the course content. An adaptive hypermedia system's primary concern is the construction of individual user model. The system developed builds a user model by using the knowledge level of user, which is derived from the student's answers to the preparatory tests, named pretests and the domain model. It also describes how the domain model is used to provide adaptive navigation support.