Sezaryen ve vajinal doğum yapan kadınların adenomyozis yönünden karşılaştırılması
Comparison of women who underwent cesarean section and vaginal birth in terms of adenomyosis
- Tez No: 932223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DURUKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adenomyozis, Sezaryen, Multiparite, Histerektomi, Adenomyosis, Cesarean, Multiparity, Hysterectomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Adenomyozis kadınlarda jinekolojik sebepli kronik pelvik ağrıların endometriozisten sonra ikinci en sık nedenidir. Prevalansı yüksektir ve kesin tanısı histerektomi sonrasında uterus spesimenlerinin histolojik değerlendirilmesi ile konulabilmektedir. Bu nedenle adenomyozis riskini artıran nedenlerin araştırılması ve bilinmesi önem teşkil eder. Geçmiş yıllarda adenomyozis risk faktörleri üzerine bazı çalışmaların yapıldığı fakat birçok konunun henüz aydınlatılamadığı görülmektedir. Multiparite, yaşın 35 ve üzeri olması, myoma uteri ve geçirilmiş uterin cerrahinin adenomyozis riskini artırdığı bilinmektedir. Ancak literatürde vajinal ve sezaryen doğumun adenomyozis üzerindeki etkileri birbiri ile kıyaslanmamış veya netlik kazanmamıştır. Bu çalışmada paritenin iki grup için benzer tutulduğu; yani sadece iki sezaryen doğumu olan ve sadece iki vajinal doğumu olan toplam 196 hastanın histerektomi materyalini retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş, menopoz durumu, parite durumu, doğum şekli, öz geçmişi, uterus ağırlığı ve uterus patoloji verileri elde edildi. Patoloji verileri değerlendirilerek adenomyozis yönünden vajinal ve sezaryen doğum yapan kadınlar karşılaştırıldı. Vajinal doğum ile sezaryen doğumun adenomyozis riski açısından benzer etkilere sahip olunduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Adenomyosis is the second most common cause of chronic pelvic pain due to gynecological reasons in women, after endometriosis. Its prevalence is high, and a definitive diagnosis can be made through histological evaluation of uterine specimens after hysterectomy. Therefore, it is important to investigate and understand the factors that increase the risk of adenomyosis. In previous years, some studies have been conducted on the risk factors for adenomyosis, but it is still observed that many issues have not yet been clarified. Multiparity, being 35 years or older, having uterine fibroids, and having undergone uterine surgery are known to increase the risk of adenomyosis. However, in literature, the effects of vaginal and cesarean births on adenomyosis have not been compared with each other or clarified. In this study, the parity was kept similar for the two groups; that is, a total of 196 patients with only two cesarean deliveries and only two vaginal deliveries were retrospectively examined for their hysterectomy materials. The patients' age, menopausal status, parity status, mode of delivery, medical history, uterine weight, and uterine pathology data were obtained. By evaluating the pathology data, women who underwent vaginal and cesarean births were compared in terms of adenomyosis. It was found that vaginal birth and cesarean section have similar effects in terms of the risk of adenomyosis.