Design and analysis of contracts between a manufacturer and a transporter
Bir üretici firma ile bir taşıyıcı firma arasında yapılan kontratların tasarımı
- Tez No: 93257
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP, DOÇ. DR. REFİK GÜLLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kontrat Tasarımı, Envanter Kontrolü, Araç Yollama, Rassal Önsüre vı, Contract Design, Inventory Control, Vehicle Dispatching, Stochastic Lead Times IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
oz BİR ÜRETİCİ FİRMA İLE BİR TAŞIYICI FİRMA ARASINDA YAPILAN KONTRATLARIN TASARIMI Alp, Osman Doktora Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Ortak Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Refik Güllü Haziran 2000, 153 sayfa Bu çalışmada, bir üretici firma ile bir taşıyıcı firmanın mevcut olduğu bir durum incelenmiştir. Üretici firma, belirli bir depoda stoklanmış olan yüklü miktarda bir malzemeye sahiptir. Bu malzeme buradan üretim yerindeki de polara taşınmalıdır. Bu iş için üretici firma bir kontrat tasarlar ve bir taşıyıcı firmayı seçer. Belirlenmesi gereken kontrat parametreleri, kontratın açıklanmış değeri, taşınacak malzemenin ne kadar ve ne zaman ulaştırılması gerektiği ve zamanında ulaşmayan malzemeler için ödenecek olan ceza maliyetleridir. Belirli kontrat parametreleri altında, üretici firmanın bir araç yollama problemi vardır. Çalışmamızda araçların yolculuk zamanlarının rassal olduğu kabul edilmiştir. Bu problem için bir dinamik programlama algoritması önerilmiştir. Bu algoritma, aynı zamanda rassal önsüreli ve özel bir maliyet yapısındaki klasik lot büyüklüğü belirleme problemlerinin de çözümüdür. Bu problemin çıktısı, malzemenin üretim alanındaki depolardaki envanter politikalarının belirlenmesi problemine bir girdi sağlamaktadır. Bu problem için de bir model geliştirilmiş ve en iyi güvenlikstoğu miktarları ile malzemenin kontrat koşullarında ne zaman ve ne kadar is tenmesi gerektiğinin bulunması sağlanmıştır. Son olarak bir kontrat değeri be lirleme problemi ile uğraşılmıştır. Beklenen maliyet fonksiyonu cinsinden, yol culuk zamanlan olasılık dağılımlarının birbirleri arasında sıralanabilmesi için bir metodoloji önerilmiştir. Bu sıralama metodu, bir çok problem parametresinin gerçek değerlerinin bilinmesine ihtiyaç duymamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND ANALYSIS OF CONTRACTS BETWEEN A MANUFACTURER AND A TRANSPORTER Alp, Osman Ph. D., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Refik Güllü June 2000, 153 pages In this dissertation, we analyze a situation where there exists a manufacturer and a transporter company. The manufacturer owns a bulk of material located at a particular warehouse and this material is to be transported to the plant area. The manufacturer prepares a contract and selects a transporter to perform this job. We mainly focus on designing such transportation contracts. The contract parameters to be determined are the face value of the contract, the times and quantities to be transported, and the penalty conditions for not delivering the material on time. We take the transit times of the vehicles as stochastic. Under certain contract parameters, the transporter solves a vehicle dispatching problem. We propose a dynamic programming algorithm for the solution of this problem under stochastic lead times. This solution is also the solution of the classical lot sizing problems under special cost structures and stochastic lead times. We propose a model for the inventory keeping policies of the manufacturer for the mmaterial under consideration. This model uses the output of the transporter's problem as an input and finds the best safety stock levels and material require ment dates and quantities. Finally we propose a methodology to determine the contract value. We present an approach to rank the transit time probability distributions in terms of the expected cost function. This ranking method is independent of the exact values of most of the problem parameters.