İnsülin tedavisi başlanan Tip 2 diyabetlilerde oyun tabanlı eğitimin tedaviye uyuma ve anksiyete düzeyine etkisi
The effect of game-based education on adherence to treatment and anxiety level in Type 2 diabetics started on insulin therapy
- Tez No: 932690
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Oyun Tabanlı Eğitim, Tip 2 Diyabet, Tedaviye Uyum, Anksiyete, Diabetes Mellitus, Game-Based Education, Type 2 Diabetes, Treatment Compliance, Anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İNSÜLİN TEDAVİSİ BAŞLANAN TİP 2 DİYABETLİLERDE OYUN TABANLI EĞİTİMİN TEDAVİYE UYUMA VE ANKSİYETE DÜZEYİNE ETKİSİ Esin ERDEM Yüksek Lisans Tezi, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Dr. Öğr. Üyesi Gönül DÜZGÜN Ocak, 2025, 118 sayfa Bu araştırmanın amacı,“Diyabeti Öğrenelim”isimli oyun tabanlı eğitimin insülin tedavisi başlanan Tip 2 diyabetlilerde tedaviye uyum düzeyine ve anksiyete düzeyine etkisini incelemektir. Randomize ön test – son test kontrol gruplu deneysel çalışmada veriler, Gönüllü Onam Formu, Hasta Tanılama Formu, Beck Anksiyete Ölçeği, Tip 2 Diabetes Mellitus Tedavisine Hasta Uyum Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyabet Eğitim Birimi ve Diyabet Okulunda gerçekleştirilmiş, araştırma verileri Mayıs 2024-Kasım 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmaya, eğitim ve araştırma hastanesinin dahiliye ve endokrin birimlerine başvuran, en fazla üç ay önce insülin tedavisi başlanan Tip 2 diyabetli 72 birey katılmıştır. Kontrol grubundaki 36 kişi sunum yoluyla diyabet eğitimi alırken, uygulama grubundaki 36 kişi“Diyabeti Öğrenelim”oyunu oturumlarına katılarak diyabet eğitimini almıştır. Her bir katılımcı, bir ay boyunca haftada bir defa iki saatlik dört oturuma katılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiş, verilerin geçerli ve güvenilir olduğu ve normal dağıldığı belirlenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, sayı ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistikler kullanılmış, nicel karşılaştırmalarda bağımsız örneklem t testi, bağımlı örneklem t testi ve kategorik değişkenler ki-kare analizi ile test edilmiştir. Sonuç olarak, yapılan araştırmada,“Diyabeti Öğrenelim”masa oyununun insülin kullanan Tip 2 diyabetli bireylerde, açlık, tokluk ve HbA1c için kan glukoz düzeylerini iyileştirdiği, anksiyete düzeyini düşürdüğü, diyabetli bireylerin tedaviye uyum sürecini güçlendirdiği belirlenmiştir. Diyabetle ilgili olarak geliştirilen oyun tabanlı“Diyabeti Öğrenelim”masa oyununun farklı diyabet gruplarında uygulanarak, kişilerin bilgi, davranış, tutum ve uygulamalar üzerindeki etkilerinin araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF GAME-BASED EDUCATION ON ADHERENCE TO TREATMENT AND ANXIETY LEVEL IN TYPE 2 DIABETICS STARTED ON INSULIN THERAPY Esin ERDEM Master's Thesis, Department of Internal Medicine Nursing Thesis Maneger: Assistant Prof. Dr. Gönül DÜZGÜN January, 2025, 118 pages The aim of this study was to investigate the effect of game-based education named 'Let's Learn Diabetes' on treatment adherence and anxiety level in patients with type 2 diabetes mellitus who started insulin treatment. In the pre-test - post-test randomised control group experimental study, data were collected with Voluntary Consent Form, Patient Identification Form, Beck Anxiety Scale, and Patient Compliance Scale for Type 2 Diabetes Mellitus Treatment. The study was conducted in the Diabetes Education Unit and Diabetes School of Uşak Training and Research Hospital, and the research data were collected between May 2024 and October 2024. The study included 72 patients with type 2 diabetes who applied to the internal medicine and endocrine units of the training and research hospital and who started insulin treatment more than three months ago. While 36 people in the control group received diabetes education through presentation, 36 people in the experimental group received diabetes education by participating in the 'Let's Learn Diabetes' game sessions. Each patient attended four two-hour sessions once a week for one month. The data obtained in the study were analysed using SPSS 25.0 software and it was determined that the data were valid and reliable and normally distributed. Descriptive statistics such as mean, number and percentage were used in the evaluation of the data, independent sample t test, dependent sample t test and categorical variables were tested with chi-square analysis in quantitative comparisons. As a result, in the study, it was determined that the board game 'I Learn Diabetes' improved the blood glucose levels for fasting, postprandial and HbA1c, decreased the anxiety level, and strengthened the treatment compliance process of patients with diabetes in patients with Type 2 diabetes using insulin. It is recommended to investigate the effects of the game-based 'Let's Learn Diabetes' board game developed for diabetes on the knowledge, behaviour, attitude and practices of patients by applying it in different diabetes groups.